Πολιτικη & Οικονομια

Τι λείπει από τη ΝΔ

Ενισχύει τις δυνάμεις της αλλά δυσκολεύεται στο άνοιγμα προς την κοινωνία

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
259761_1.jpg
© POOL/INTIME NEWS

Παρακολουθώ τη δυναμική που αναπτύσσει η ΝΔ και συμμετέχω σε πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας. Η γενική εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι πως η ΝΔ βρίσκεται σε φάση εντυπωσιακής συσπείρωσης και δημοσκοπικής, πολιτικής ανόδου.

Παρατηρώ όμως και σημαντικά κενά στην επικοινωνιακή, πολιτική της προσπάθεια, εφόσον σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να εφαρμόσουμε με επιτυχία τη γραμμή Μητσοτάκη. Συστηματικό άνοιγμα στην κοινωνία και προτεραιότητα στην προσέγγιση ψηφοφόρων εκτός ΝΔ, από τη μάχη του σταυρού στο εσωτερικό της.

Μηνύματα επικράτησης

Στις παραδοσιακές πίτες των κομματικών οργανώσεων υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και συχνά παρατηρείται συνωστισμός. Κατά την άποψή μου τρεις είναι οι παράγοντες που οδηγούν στη μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων πολιτικής ρουτίνας.

Πρώτον, υπάρχει μεγάλη αντι-ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωση, καθώς τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι ο θεσμικός, πολιτικός ξεπεσμός της κυβέρνησης Τσίπρα πρέπει να απαντηθεί με δυναμικό τρόπο στις εκλογές που έρχονται.

Δεύτερον, η χρονική σύμπτωση τόσων εκλογικών αναμετρήσεων συμβάλλει στη σύγκλιση των προσπαθειών υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές, περιφερειακές εκλογές, τις ευρωεκλογές και φυσικά τις βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχει μια πανστρατιά όσων φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στον δημόσιο βίο σε διάφορα επίπεδα.

Τρίτον, γνωρίζοντας το κομματικό ιστορικό της ΝΔ μπορώ να πω ότι η εσωκομματική κατάσταση είναι εξαιρετικά καλή. Ο Μητσοτάκης χαίρει περίπου καθολικής αποδοχής και δεν υπάρχει, όπως παλαιότερα, οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση. Το καλό εσωκομματικό κλίμα συμβάλλει στη μαζικότητα των εκδηλώσεων.

Ήμουν στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου για τη δημαρχία της πόλης και είχα προβληματιστεί με το πλήθος των κεντροδεξιών ανταγωνιστών του. Ήδη οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στην πρώτη θέση με διαφορά από τη δεύτερη υποψήφια, την κ. Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν μερικά χρόνια ο Ταχιάος θα ίδρωνε για να αναδειχθεί κυρίαρχος κεντροδεξιός υποψήφιος, σε συνθήκες σκληρού ενδοπαραταξιακού ανταγωνισμού, αλλά είναι τέτοια η δυναμική Μητσοτάκη-ΝΔ ώστε η τάση υπέρ του εκδηλώθηκε σε διάστημα λίγων εβδομάδων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου προκάλεσε και η δυναμική της υποψηφιότητας του 35χρονου Φάνη Σπανού για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης του Κώστα Μπακογιάννη, επιτυχημένος επαγγελματίας, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, στην αρχή αντιμετωπίστηκε σαν πολύ νέος για να επικρατήσει.

Με την υποστήριξη Μητσοτάκη, Μπακογιάννη και τις ιδιαίτερα καλές δικές του ομιλίες και πρωτοβουλίες, η υποψηφιότητά του κερδίζει συνεχώς έδαφος και όλα δείχνουν ότι θα είναι στους 9 έως 10 περιφερειάρχες που θα εκλεγούν με την υποστήριξη της ΝΔ. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να επικρατήσει σε τρεις περιφέρειες κρυμμένος πίσω από υποψήφιους που προέρχονται από τον πολιτικό, αυτοδιοικητικό χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ.

Όλα καλά λοιπόν για τη ΝΔ; Όχι ακριβώς.

Ποιοτική δουλειά

Σαν έμπειρος παρατηρητής –ένα προνόμιο που απέκτησα μέσα από δεκαετίες δημοσιογραφικής και εκδοτικής δουλειάς– καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ χρειάζεται περισσότερη και καλύτερη δουλειά για να βελτιώσει ποσοτικά και ποιοτικά τις επιδόσεις της.

Τον στόχο και τη μέθοδο παρουσιάζει αναλυτικά, σε κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης, αλλά γνωρίζουμε ότι στην πολιτική υπάρχει συχνά μεγάλη απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης.

Η ΝΔ χρειάζεται να ανοιχθεί περισσότερο στην κοινωνία για να συμφιλιώσει πολλούς από τους συμπολίτες μας με την πολιτική και να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση σε συγκεκριμένα επαγγελματικά και κοινωνικά στρώματα.

Είναι ένας στόχος η επίτευξη του οποίου μπορεί να δυσκολευτεί από την εντατική κομματική, παραταξιακή κινητοποίηση, που περιορίζει τον χώρο για τα στελέχη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Διαπιστώνω επίσης υποεκπροσώπηση των νέων στην προσπάθεια της ΝΔ και δυσκολία στην επίτευξη μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική προσπάθεια. Είναι κενά που πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν σε μία περίοδο κατά την οποία οι νέοι γυρνάνε συχνά την πλάτη στην πολιτική και η τάση στην Ε.Ε. είναι δυναμικά υπέρ της αναβάθμισης της γυναικείας συμμετοχής στον δημόσιο βίο.

Η ΝΔ έχει ήδη κερδίσει τη μάχη της παραταξιακής συσπείρωσης και της δημιουργίας θετικής πολιτικής δυναμικής, έχει μπροστά της όμως μια εξαιρετικά σύνθετη αποστολή, την ολοκλήρωση του ανοίγματος στην κοινωνία με βάση τις προδιαγραφές Μητσοτάκη.

Από την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το εύρος των «γαλάζιων» εκλογικών νικών και η ποιότητά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ