- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί καρατομήθηκαν οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ.
Έρευνα για θυλάκους νεοναζί στην Αστυνομία
Επιχείρηση σκούπα, αυτή τη φορά μέσα στην ίδια την ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες. Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους αξιωματικοί επικεφαλής νευραλγικών υπηρεσιών, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα για τους χρυσαυγίτικους θυλάκους εντός της Αστυνομίας.
Η απομάκρυνση των αξιωματικών αποτελεί μήνυμα προς όλους τους αστυνομικούς ότι το απόστημα εντός του Σώματος θα σπάσει.
Παράλληλα, δύο ανώτατοι αξιωματικοί οδηγήθηκαν σε υποβολή παραίτησης μετά το φιάσκο στη Χαλκίδα την περασμένη Παρασκευή, όταν οι χρυσαυγίτες παρατάσσονταν ως ετοιμοπόλεμος λόχος έξω από τα γραφεία τους και η τοπική Αστυνομία δεν... κατάλαβε τίποτα.
Στο δόγμα της μηδενικής ανοχής και προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν «θύλακοι», «σταγονίδια» που δρουν στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ., με εντολή του υπουργού άρχισε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατεπείγουσα ευρύτερη έρευνα για τη σχέση ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσής Αυγής.
Το φιάσκο της Χαλκίδας οδήγησε εκτός της Ελληνικής Αστυνομίας τον αντιστράτηγο - νούμερο τρία στην ιεραρχία - Γιάννη Δικόπουλο, που θεωρείτο φαβορί για τη θέση του αρχηγού στις επόμενες κρίσεις. Ο Ι. Δικόπουλος ήταν επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος. Εκτός ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποδοχή της παραίτησής του είναι από χθες και ο υποστράτηγος Απόστολος Κασκάνης, γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Και οι δύο ήταν οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Ευβοίας.
Οι εξελίξεις που φέρνουν «τα πάνω κάτω» στην ΕΛ.ΑΣ. ήρθαν λίγο αργότερα, όταν ανακοινώθηκαν οι μετακινήσεις επτά ανώτατων αξιωματικών μάχιμων υπηρεσιών.
Μετακινούνται:
- Ο υποστράτηγος - προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
- Ο αστυνομικός διευθυντής - διοικητής και ο αστυνομικός υποδιευθυντής - υποδιοικητής της ΕΚΑΜ.
- Ο αστυνομικός διευθυντής - προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
- Ο αστυνομικός υποδιευθυντής - προϊστάμενος του Τμήματος Οπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
- Ο αστυνόμος - διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.
- Ο αστυνόμος, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.Επίσης ξηλώθηκε ο επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρεται - σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες - ότι βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της περασμένης Τετάρτης, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται.
Πολλές είναι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για «περίεργες και ρατσιστικές συμπεριφορές» σε αστυνομικά τμήματα της Αθήνας και του Πειραιά εις βάρος αλλοδαπών, ή για άρνηση διερεύνησης υποθέσεων και παραλαβής μηνύσεων για παράνομες συμπεριφορές. Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει και για «σχέσεις» συνεργασίας αστυνομικών με χρυσαυγίτες.
Όλες αυτές οι καταγγελίες θα διερευνηθούν, ενώ θα γίνει επανεξέταση και άλλων υποθέσεων, όπως π.χ. εκβιασμοί, κλοπές εναντίον αλλοδαπών στις οποίες είχε διαπιστωθεί εμπλοκή αστυνομικών.
Ποιοι είναι οι αντικαταστάτες τους
Το βράδυ της Δευτέρας η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τους αντικαταστάτες των δύο αξιωματικών.
Πρόκειται για τον Αντιστράτηγο, Σπύρο Παπασπύρου, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και τον Ταξίαρχο, Γιώργο Σουγλιέρη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας.
Από τις «καραμπόλες» λόγω της μετακίνησης των δύο αυτών ανώτατων αξιωματικών, η ηγεσία της ΕΛΑΣ προχώρησε και στις ακόλουθες τοποθετήσεις για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν. Έτσι:
Ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς τοποθετείται Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
Ο Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Υποστράτηγος Ευάγγελος Βενέτης τοποθετείται Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Ο Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας τοποθετείται Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στη βραδινή ανακοίνωση η ΕΛΑΣ σημειώνει, ακόμη, «προς άρση κάθε παρερμηνείας, ότι οι εσωτερικές μετακινήσεις των Αξιωματικών, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, δεν απορρέουν από στοιχεία ή ενδείξεις για επίμεμπτες συμπεριφορές ή διασυνδέσεις και συνεπώς, σε καμία περίπτωση, δεν προσφέρονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, παραφιλολογίας και αυθαίρετων συμπερασμάτων».
Δ.Κ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.