Πολιτικη & Οικονομια

Βενιζέλος και ΕΚΤ διαψεύδουν την Die Zeit

Περί δυνατότητας «μαγειρέματος» του ελλείμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49521-101707.JPG

«Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Άσμουσεν συνάντησε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Συνομίλησαν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά ο Άσμουσεν έμεινε εμβρόντητος: Άκουσε τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να τον ρωτά εάν μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς, ώστε να είναι μικρότερη ή να μηδενιστεί η διαφορά με τους στόχους», αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ανακριβές» το δημοσίευμα και κάλεσε και τον Γεργκ Άσμουσεν να το διαψεύσει επίσης ώστε «να μη χρειαστεί» να επανέλθει. «Το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit που αναφέρεται – στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος στο πρόσωπο του κ. Γ. Άσμουσεν – στο δήθεν περιεχόμενο της συνομιλίας μας, κατά την πρόσφατη (22.8.2013) συνάντησή μας, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, είναι απολύτως ανακριβές. Αναμένω την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος από πλευράς του ιδίου του κ. Άσμουσεν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το άρθρο δεν είναι σωστό σε αυτό το σημείο, ωστόσο δεν σχολιάζουμε προσωπικές συζητήσεις στελεχών μας».

Αντιδράσεις κομμάτων

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύδει η ΕΚΤ, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένος, καθώς έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον κ. Άσμουσεν να ‘πειράξει’ τα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ώστε η κυβέρνηση να καλύψει την αποτυχία της. Γνωστοί για τα "μαγειρέματα", αφού φούσκωσαν τα ελλείμματα για να μας βάλουν στα μνημόνια, δεν διστάζουν να κάνουν το οτιδήποτε για να παρουσιάσουν την καταστροφική τους πολιτική ως πετυχημένη. Φαίνεται ότι δεν τους αρκεί η δημιουργική λογιστική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πείθουν».

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα και τη διερεύνηση του δημοσιεύματος της εφημερίδας Die Zeit πρότεινε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Μετά τα πλαστά στοιχεία, με τα οποία οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια, τώρα καταφεύγουν στην ίδια μέθοδο για να καλύψουν τα ελλείμματα, να εμφανίσουν το δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα και να παρουσιάσουν τη μνημονιακή κυβέρνηση ως επιτυχημένη», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε στην Κουμουνδούρου τα εξής: «Χθες στην Φρανκφούρτη, ενώπιον του κ. Άσμουσεν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπονομεύοντας εν ψυχρώ τις προσπάθειες της χώρας και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ταυτίστηκε με τους πιο ακραίους διεθνείς κύκλους που τροφοδοτούν συνεχώς την αβεβαιότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης συνολικά. Σήμερα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ εντολή της ηγεσίας του, έσπευσε να υιοθετήσει ένα απολύτως ανακριβές και γελοίο δημοσίευμα (που περιέχεται στο πλαίσιο προσωπογραφίας του κ. Άσμουσεν σε γερμανική εφημερίδα), σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βενιζέλος ζήτησε δήθεν από τον κ. Άσμουσεν να αλλάξει τους αριθμούς που περιγράφουν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή αφού είχε εκδοθεί απόλυτη διάψευση της ΕΚΤ και μετά από την αυστηρή διάψευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ! Υιοθετούν αυτά που διαψεύδει η ΕΚΤ και επιμένουν στην αδιέξοδη πολιτική τους "γλείφοντας" όψιμα τον κ. Άσμουσεν».

Λ.Χ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ