Πολιτικη & Οικονομια

Κατοχικό δάνειο: «Nein, Herr Tsipras!»

Ψυχρολουσία από τους Γερμανούς συντρόφους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49085-100855.jpg

Την απόρριψη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή του ναζιστικού αναγκαστικού κατοχικού δανείου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε  ο κ. Μπερντ Ρίξινγκερ, πρόεδρος του κόμματος «Die Linke» (η «Αριστερά»), που είναι το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Η δήλωση αποτελεί μεταστροφή της «Die Linke» και πλήγμα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστροφή του δανείου «δεν είναι η σωστή λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα. Κοιτάζουμε μαζί προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω. Για τη διάσωση της Ελλάδας είναι ωστόσο αναγκαία μια άλλη πολιτική, με βάση όχι τις διαφορές μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά πλουσίων και φτωχών σε όλη την Ευρώπη. Το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι ότι τα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε, ενώ οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν υποχρεώνονται να δώσουν δεκάρα στην εφορία. Συνεχίζουν να περιφέρονται στις θάλασσες με τα πολυτελή γιοτ τους, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ματώνουν. Είναι αδιανόητο να συνεχιστεί η ροή ευρωπαϊκών χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, όσο και ένας μόνο Έλληνας φοροφυγάς συνεχίζει να οχυρώνει τα εκατομμύρια του στις τράπεζες των άλλων χωρών της Ευρώπης… Προτού ματώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει οι Έλληνες εκατομμυριούχοι να συνεισφέρουν έως και το 50% της περιουσίας τους ως θυσία αλληλεγγύης, και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα χρήματα που έχουν φυγαδευτεί στην Ευρώπη, τα οποία πρέπει αμέσως να παγώσουν». Αυτή ήταν η ολοκληρωμένη θέση του κ. Ρίξινγκερ, όπως εκφράστηκε το Σάββατο στην on line-έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» και αναδημοσιεύτηκε στο «Βήμα».

Ο κ. Χέντρικ Τάλχαϊμ, εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού αριστερού κόμματος, επιβεβαίωσε χτες  Κυριακή προς την ίδια ελληνική πηγή τη μεταστροφή, εξηγώντας ότι χρειάζεται λύση τώρα για την Ελλάδα, όχι χρονοβόρα διαδικασία. Στην ερώτηση «Δεν σας ενδιαφέρει το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ζωτικό το ζήτημα;», απάντησε:  «Δεν πειράζει που σ΄ ένα θέμα έχουμε διαφορετικές απόψεις».

Υπενθυμίζεται ότι έχρι τώρα, η «Die Linke» ζητούσε την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων και, ιδίως, την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, που συνομολογήθηκε το 1942 με την Τράπεζα της Ελλάδας, το ύψος του οποίου, σύμφωνα με το «Handelsblatt» ανέρχεται σε σημερινές τιμές στα 40 δισ.  ευρώ. Σε σχετικές επερωτήσεις μάλιστα στη γερμανική Βουλή, τόσο ο προκάτοχός της, το PDS, όσο και η ίδια η «Die Linke», επεσήμαιναν ότι ο πρώην καγκελάριος Λούντβιχ Έρχαρτ είχε αναγνωρίσει το 1965 την νομιμότητα του αιτήματος για αποπληρωμή, όπως εξάλλου και το ίδιο το ναζιστικό καθεστώς, που είχε αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο λίγο πριν από τη λήξη του πολέμου.

Η επιστροφή του κατοχικού δανείου αποτελεί θεμελιώδη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν η μεταστροφή των Γερμανών συντρόφων τέθηκε υπόψη του κ. Τσίπρα -στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, λόγω ΔΕΘ, επίσης χτες Κυριακή- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αμηχανία και είπε πως δεν ξέρει το θέμα. Η επόμενη φάση θα διαδραματιστεί την Πέμπτη στη Γερμανία, όπου ο κ. Τσίπρας θα  θα μιλήσει στην τελική προεκλογική συγκέντρωση της «Die Linke». Οι εκλογές στη Γερμανία είναι την ερχόμενη Κυριακή. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η "Die Linke" κινείται μεταξύ 6-9%.

Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ