Πολιτικη & Οικονομια

Ο φίλος μου ο Μήτσος

Μόνος… απελπιστικά μόνος θα πρέπει να αισθάνεται ο Μήτσος.

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 295
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4906-12080.jpg

Μόνος… απελπιστικά μόνος θα πρέπει να αισθάνεται ο Μήτσος. Ο κάθε Μήτσος, δηλαδή, και η Ευτέρπη, η κάθε Ευτέρπη, παρακολουθώντας το γυάλινο μάτι των εκφωνητών και τα παγωμένα χαμόγελα των προσκεκλημένων τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που να μη σώσει, και η Τζούλια Αλεξανδράτου, που μας σώθηκε ευτυχώς, μονοπωλούν σαδιστικά τις επιλογές. Ο Μήτσος είναι εγκλωβισμένος, ανυπεράσπιστος. Θέλει να ουρλιάξει, αλλά ούτε γουργουρητό δεν βγαίνει από τις φωνητικές του χορδές. Μόνο ένα σφύριγμα, κάτι το υποχθόνια συριστικό, σαν τον ήχο που αφήνει το φίδι στο διάβα του. Ο Μήτσος πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Θέλει να σκοτώσει και να σκοτωθεί. Μόνο το ψέλλισμα της Ευτέρπης τον κρατά σε αυτήν εδώ τη ζωή. «Μήτσο μου... θα γυρίσει ο τροχός, μανάρι μου».

Σκηνή 1η Βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να τα πουν. Ήταν και ο Καραμανλής εκεί, καταχειροκροτήθηκε, έλεγε η τηλεστάρ-αναλύτρια, ήταν και η Ντόρα, η οποία επίσης χειροκροτήθηκε, ήταν και ο Σαμαράς, που τον χειροκρότησαν. Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο μαζικής αποδοχής των μαζοχιστικών τάσεων αυτού του κόμματος. Δεν έχει ματαγίνει στην ιστορία αυτού του τόπου να αποθεώνεται αυτός που τα έκανε θάλασσα, να καταχειροκροτείται εκείνη που εκφράζει την πεμπτουσία της δράσης των κομματικών μηχανισμών και οι παριστάμενοι να επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή σε εκείνον που έχει αυξήσει (δραματικά) τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Η σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου είναι πλήρης ανεξήγητων φαινομένων. Αυτό που συμβαίνει στην ελληνική Κεντροδεξιά είναι από τα ανήκουστα.

Σκηνή 2η Στο δεξιό άκρο του κ. Σαμαρά, ο Γιώργος Καρατζαφέρης καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις του, στηρίζοντας τα οικονομικά μέτρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης, την ώρα που καρπούται οφέλη από την άτεγκτη ρατσιστική πολιτική του ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα. Το ΚΚΕ, πλειοδοτώντας σε σεκταρισμό, εκτός μαζικών φορέων, επιστρατεύει το ΠΑΜΕ σε μία εκδήλωση όψιμου σταλινισμού, επιδιώκοντας να ισοπεδώσει τον Συνασπισμό που σπαράζεται από τον πόλεμο φραξιών. Σε αυτό το τοπίο πολιτικής αδράνειας, μεταξύ ενός φθίνοντος ΚΚΕ, μιας ανύπαρκτης Δεξιάς και ενός αυτοκτονικού Συνασπισμού, ο Μήτσος αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε στρατόπεδο καταναγκαστικής πολιτικής γυμναστικής. Η επιλογή του είναι μία και μοναδική. Στρίβει το μουστάκι, ανάβει τσιγάρο, σταυρώνει τα πόδια και ρουφά σταλιά σταλιά τον καφέ του. Ο Μήτσος δεν το πιστεύει. Από όπου και να το πιάσει, ό,τι κι αν σκεφτεί, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι η τελική και μοναδική του αναφορά. Σιχαίνεται το σοσιαλισμό, δεν ψήφισε ποτέ ΠΑΣΟΚ, μία φορά ψήφισε Συνασπισμό για να τη σπάσει στην Ευτέρπη, ήταν το 1993, που μία μεγάλη ομάδα αριστερών, τάχα μου τώρα, είχαν ασπαστεί το μητσοτακισμό. Το 2004 ήταν ευτυχής. Μισούσε τον Σημίτη σαν τίποτε άλλο στη ζωή του. Ερωτεύθηκε τον Καραμανλή και η ερωτική του αυτή διάθεση διατηρήθηκε μέχρι το Βατοπέδι. Όταν ο Μήτσος κατάλαβε πως ο γείτονάς του, όπως και άλλοι γείτονες, είχαν βολευτεί, τότε και μόνο τότε άρχισε δειλά να βρυχάται στο καφενείο. Ψήφισε ΛΑΟΣ το 2007 και ξαναψήφισε Καρατζαφέρη το 2009.

Σκηνή 3η Στη Θεσσαλονίκη καταγράφτηκε άλλη μία σκηνή βαλκανικού σουρεαλισμού. Ο πρωθυπουργός της χώρας σε λα ελάσσονα κραύγασε «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει» και η κομματική λαοθάλασσα από κάτω, έμπλεη ενθουσιασμού, σηκώθηκε και χειροκροτούσε με μανία. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό που βλέπω και ακούω» μονολογούσε τρομοκρατημένος Γερμανός δημοσιογράφος που παρακολουθούσε την πασοκική μάζωξη.

Μόλις πριν από δύο μήνες οι  Έλληνες μικροαστοί πληροφορούνταν από τα ερτζιανά πως η χώρα πάει για φαλιμέντο. Στην αρχή κανείς δεν το πίστεψε, ούτε ο Μήτσος το πίστεψε. Αλλά με την πάροδο του χρόνου και κυρίως μετά τις εμφανίσεις γνωστών αναλυτών, που με μάτι ψυχρό, γλώσσα κρύα και λόγια που έκοβαν σαν το λεπίδι εξηγούσαν πως η Ελλάδα δεν έχει φράγκο, πείστηκε. Η Ευτέρπη έριξε την ιδέα να στείλουν τις 8.000 ευρώ που έχουν στην τράπεζα στην Ελβετία. Ο Μήτσος την αγριοκοίταξε. Οι αναλυτές ήταν τόσο πειστικοί, που ακόμη και ο γνωστός καχύποπτος Έλληνας αναστέναξε. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι εκφωνητές με τα μάτια γουρλωμένα εξηγούσαν το κατά πόσο συμφέρει να χρηματοδοτηθεί η χώρα από την Ευρώπη και όχι από το ΔΝΤ. Τι ήταν κι αυτό. Ο Γιούνγκερ άρχισε να κατοικοεδρεύει στο σαλόνι του Μήτσου. Η Μέρκελ αυτοκαλέστηκε στην κρεβατοκάμαρα της Ευτέρπης. Ο Σαρκοζί, όλα τα λεφτά, κάθισε στην κουζίνα. Ακόμη και αυτός ο Τρισέ έγινε κολλητός στη γειτονιά των Πετραλώνων. Κάθε βράδυ, την ίδια ώρα, αυτή η παρέα τα κουτσοέπινε χαριεντιζόμενη. Τελικά τζίφος. Ούτε ΔΝΤ, ούτε λεφτά από την Ευρώπη, ούτε έξοδος από το ευρώ. Οι αναλυτές άρχισαν να τα μαζεύουν. Ξέρουν αυτοί. Η Ευτέρπη άρχισε να έχει κάτι λιποθυμίες, αλλά και αϋπνίες. Ο Μήτσος φοβήθηκε πως του ζητούσε σεξ, και άρχισε να προσέχει.

Η συναίνεση Ήταν στη Βουλή που παίχθηκε η τελευταία πράξη της πρώτης παράστασης. Τα μέτρα λιτότητας υπερψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας. Λίγες ημέρες αργότερα ήλθε και το νέο φορολογικό, με το οποίο ο Μήτσος αποτρελάθηκε. Δεν ήθελε και πολύ, άλλωστε. «Μία κεντροαριστερή κυβέρνηση επιτέλους κυβερνούσε σαν τη Δεξιά, αλλά με συναίσθημα, βρε παιδί μου». Η Ευτέρπη τον κοιτούσε ατάραχη, αλλά από μέσα της ήταν σίγουρη πως ο Μήτσος της δεν το γλιτώνει το εγκεφαλικό. Τελικά η Ελλάς δεν χρεοκόπησε, η Ευρώπη δεν χρειάζεται να πληρώσει, το ΔΝΤ δεν θα τα σκάσει εν τη παλάμη και η χώρα θα δανειστεί από την ελεύθερη διεθνή αγορά. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα δηλαδή. Τότε, γιατί όλη αυτή η φασαρία;

Επίλογος Έξι χρόνια μετά, ο Μήτσος και η Ευτέρπη καθισμένοι σε ένα καφενείο στην Αιδηψό, απολαμβάνουν το καφεδάκι τους. Τα γκαρσόνια είναι ευγενικά, ο εσπρέσο κοστίζει μόνο 60 λεπτά του ευρώ, όπως και στη Ρώμη. Οι δρόμοι είναι καθαροί και το δωμάτιο στο ξενοδοχείο στοιχίζει 45 ευρώ τη βραδιά, όπως και στο Μονπελιέ. Το βραδινό τους δείπνο κόστισε μόνο 45 ευρώ και για τους δύο, το βρήκαν ακριβούτσικο. Την περασμένη εβδομάδα τα εισιτήρια για τη Νάξο, μαζί με το αυτοκίνητο, με το ζόρι έφτασαν τα 75 ευρώ (140 aller-retour), η δε βενζίνη στα Πετράλωνα ήταν μόλις 0,829 το λίτρο. Πριν φύγουν γέμισαν τη δεξαμενή με πετρέλαιο για του χρόνου με 0,33 λεπτά το λίτρο. Το γάλα στην Ελλάδα κοστίζει όσο στη Γερμανία, 0,75 λεπτά το λίτρο. Τρώνε κρέας κάθε μέρα, με κίνδυνο να ανέβει η χοληστερίνη. Για το καλοκαίρι έκλεισαν στην Πάρο με 45 ευρώ το δίκλινο από τη 15η Ιουλίου έως τη 10η Αυγούστου. Τα εγγόνια τους δεν θα πάνε φροντιστήριο, διότι το δημόσιο σχολείο είναι άριστο. Όταν χρειάστηκε ο Μήτσος να κάνει μπαλονάκι εξυπηρετήθηκε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, και μάλιστα τζάμπα, στο δημόσιο νοσοκομείο. Η Ευτέρπη έμαθε χθες πως ένας γιατρός που ζήτησε φακελάκι, συνελήφθη επιτόπου και εκδιώχθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο αυτομάτως, ενώ προφυλακίστηκε. Το περασμένο καλοκαίρι δεν κατεγράφη ούτε ένα επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο άρχισαν τη σταδιακή αποχώρησή τους. Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως για μία δεκαετία δεν πρόκειται να αγοράσει ούτε ένα τουφέκι. Το Πολυτεχνείο συγκαταλέγεται εδώ και δύο μήνες στα 40 καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο. Λειτουργεί στην Ελλάδα Πανεπιστημιακή Ακαδημία Κινηματογράφου. Ο Μήτσος έκλεισε τσαχπίνικα το μάτι στην Ευτέρπη και της χάιδεψε το χέρι με έναν αναστεναγμό. Η Ευτέρπη τού χαμογέλασε κι αυτή,  με εκείνη την απροσδιόριστη γκριμάτσα που έχουν τα βράδια οι σκιές.    

 

n.georgiadis1@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ