Πολιτικη & Οικονομια

Καμίνης κατά Σκουρλέτη: Οι συναινέσεις είναι θέμα υπευθυνότητας και όχι εκλογικού νόμου

Ο δήμαρχος Αθηναίων λέει «όχι» στη διάλυση των δήμων και της αυτοδιοίκησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4435897.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Την αντίθεσή μας στη διάλυση των δήμων και της αυτοδιοίκησης στην οποία αποσκοπεί η κυβέρνηση με τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής, θα τη φτάσουμε μέχρι τέλους», διεμήνυσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών της Ελλάδας ΕΝ.Π.Ε.)

«Οι δήμοι είναι εκείνοι που εξασφάλισαν την κανονικότητα στην κοινωνία, όταν η ζωή των πολιτών ταλανιζόταν από αιφνιδιασμούς, ανατροπές και υποβάθμιση» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τους δήμους με αρμοδιότητες και πόρους, θέλει με τις αλλαγές που προαναγγέλλει να τους καταστήσει ομήρους των μειοψηφιών και να κάνει κανόνα τις αθέμιτες συναλλαγές και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «η ακυβερνησία, που θα προκαλέσει η κυβέρνηση στους δήμους, θα οδηγήσει σε ένα ακόμη πιο συγκεντρωτικό κράτος». Πρόσθεσε ότι «οι συναινέσεις είναι θέμα υπευθυνότητας των ηγεσιών και πρακτικής καθημερινής. Δεν είναι θέμα ενός εκλογικού νόμου». «Τα εκλογικά συστήματα έρχονται να επιστεγάσουν μια πραγματικότητα και να την πάνε ακόμη παρακάτω, όχι να τη δημιουργήσουν εκ του μη όντος», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Αργότερα, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «αντί να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν δεκαετίες στη χώρα, να πάμε σε μια γνήσια αποκέντρωση και να αποκτήσουμε κράτος επιτελικό, η κυβέρνηση κρατά τους δήμους αποδυναμωμένους».

Ο δήμαρχος Αθηναίων επικαλέστηκε το παράδειγμα με το νομοσχέδιο για τη σύσταση της εταιρίας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Μία ακόμη παρέμβαση στην Αθήνα, ερήμην της Αθήνας, με την οποία η κυβέρνηση προαναγγέλλει δράσεις που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αγνοώντας το εν εξελίξει σχέδιο αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων» επισήμανε ο κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρόλος που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στον δήμο Αθηναίων, στο συμβούλιο της υπό ίδρυση εταιρίας, είναι ισότιμος με εκείνον του διοικητή ενός νοσοκομείου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ