Πολιτικη & Οικονομια

Αποσύρεται πριν κατατεθεί το αντιρατσιστικό

Επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο, λέει η ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41812-88488.jpg

Αντιπαράθεση στους κόλπους της συγκυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να μην κατατεθεί τελικά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με την αιτιολογία ότι το υφιστάμενο πλαίσιο είναι επαρκές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Τάσος Νεράντζης.

Όπως διέρρευσε από τη Συγγρού, στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα εξής: Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού, όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση). Δεύτερον, η ΝΔ δεν θεσπίζει ιδιώνυμο. Τρίτον, η τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων. Και τέταρτον, τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτή και είναι και επιθυμητή».

ΠΑΣΟΚ: Αλαζονικές διαρροές

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, επιμένει με ανακοίνωσή του ότι το θέμα «έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία», παραπέμποντας στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Νέα Δημοκρατία προχωρά από το πάγωμα στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας. Δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της, η ΝΔ κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάϊδεμα στην Χρυσή Αυγή. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν αυτά που λέγανε τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους;».

Τ.Σ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ