Πολιτικη & Οικονομια

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,55 ευρώ το λίτρο από αύριο – Ποιοι κερδίζουν από τις επιδοτήσεις

Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης
Πετρέλαιο θέρμανσης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης με επιδότηση 40 λεπτά το λίτρο και αυξημένο κατά 30% το επίδομα θέρμανσης με δικαιούχους να παίρνουν έως 1.560 ευρώ

Στα 40 λεπτά το λίτρο «κλείδωσε» η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, με την αγορά να «ανοίγει» από αύριο, Πέμπτη (15/10) στα 1,55 ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στην εξειδίκευση του μέτρου που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, το πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς τις επιδοτήσεις θα ξεκινούσε με μια μέση τιμή λίγο κάτω από τα 2 ευρώ.

Ωστόσο, με τη συνδυασμένη παρέμβαση κράτους και διυλιστηρίων (σ.σ. προσφέρουν έκπτωση 20 λεπτά/λίτρο):

  • Η τιμή μειώνεται κατά 40 λεπτά το λίτρο.
  • Η εκτιμώμενη τιμή στην αντλία υποχωρεί στα 1,55 ευρώ το λίτρο (από 1,50 έως 1,60 ευρώ ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών).
  • Για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το πραγματικό κόστος, με βάση τα παραπάνω, αντιστοιχεί σε περίπου 1,35 ευρώ το λίτρο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, η συνδυασμένη κρατική στήριξη και η έκπτωση των διυλιστηρίων περιορίζουν σημαντικά το πραγματικό κόστος, σε σχέση και με το 1,75 ευρώ/λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο.

Για αυτούς τους δικαιούχους, η συνολική ελάφρυνση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από το συνεχιζόμενο ράλι του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα

Βάσει των ανακοινώσεων που έγιναν, από τις 15 έως και τις 31 Οκτωβρίου, ενεργοποιούνται τρεις άμεσες κρατικές επιδοτήσεις στην αντλία. Αναλυτικά:
  1. 20 λεπτά/λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης,
  2. 15 λεπτά/λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης (diesel),
  3. 10 λεπτά/λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων (από τις 17/10).

Προσοχή! Η επιδότηση εφαρμόζεται απευθείας στην τιμή πώλησης, χωρίς αιτήσεις ή εισοδηματικά κριτήρια, με το όφελος να φτάνει άμεσα στον καταναλωτή. Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος των τριών μέτρων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 46 εκατ. ευρώ.

Οριζόντια αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης

Πέρα, όμως, από τη μείωση της τιμής στην αντλία, η κυβέρνηση προχωρά σε οριζόντια αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027.

Η αύξηση αφορά όλες τις επιδοτούμενες μορφές ενέργειας: πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετ και τα υπόλοιπα επιλέξιμα καύσιμα. Ακολουθούν τα 4 βασικά σημεία των ανακοινώσεων:

  • Το ανώτατο επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από 1.200 σε 1.560 ευρώ.
  • Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
  • Το προηγούμενο έτος ενισχύθηκαν 1,17 εκατομμύρια νοικοκυριά για όλες τις μορφές θέρμανσης.
  • Περίπου 750.000 νοικοκυριά, δηλαδή σχεδόν το 60% όσων χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται ότι πληρούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

Όπως ειπώθηκε, η ενίσχυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς προστίθεται στην οριζόντια μείωση της τιμής στην αντλία. Πρακτικά, ένα νοικοκυριό που θα δικαιούνταν επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ θα λάβει 650 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα νοικοκυριό με επίδομα πέρυσι 800 ευρώ, φέτος θα λάβει 1.040 ευρώ.

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η προκαταβολή, η οποία επίσης αυξάνεται κατά 30%, προβλέπεται να καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2026.

Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την αύξηση στο επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται στα 52 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανεβαίνει από 173 σε 225 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το οικονομικό επιτελείο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης τόσο στη θέρμανση όσο και στα καύσιμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν πάντα την πορεία των διεθνών τιμών το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ν. Ρωμανός (ΝΔ), Ε. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Καραμέρος (ΕΛΑΣ) στην εκπομπή «Σήμερα» των Οικονόμου - Πιτταρά στο ΣΚΑΙ
Ε, όχι και να πει τους συντρόφους «ανθρώπους»

Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY