Πολιτικη & Οικονομια

Αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας και ΝΔ για τα φαινόμενα παραβατικότητας και το άσυλο στα πανεπιστήμια

Με αφορμή τα περιστατικά βίας εντός της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kapidistriako.jpg
eurokinisi

Στο προσκήνιο έχει βρεθεί και πάλι το θέμα της παραβατικότητας και του ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με αφορμή τα περιστατικά βίας εντός της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες με τις πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για το άσυλο θα αλλάξει, ενώ το υπουργείο τον κατηγόρησε ότι «καταστροφολογεί, συκοφαντώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Προβλήματα παραβατικότητας υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια, έχουν εντοπιστεί και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος να υποστηρίξει ότι θα στηρίξει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε σε έντονο τόνο το υπουργείο και πρόσθεσε: «Καλοδεχούμενη η προσφορά του, αφού ο υπουργός έχει ήδη συγκροτήσει 12μελή επιτροπή υπό τον καθηγητή και βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ».

Μάλιστα, υπερασπιζόμενο τον «νόμο Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ [ν. 4485/2017 (Α' 114)] -που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι- το υπουργείο ανέφερε ότι υπάρχει «συγκροτημένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» που εξασφαλίζει «τις προϋποθέσεις στις διοικήσεις τους να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων σε συνεργασία -όπου αυτό απαιτείται- με την Ελληνική Αστυνομία».

Σήμερα, Τετάρτη, η απάντηση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε μέσω της τομεάρχη της ΝΔ για θέματα Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα, αντί για τη συγκρότηση μίας ακόμη Επιτροπής, θα τροποποιούσε την προβληματική ρύθμιση που νομοθέτησε για το άσυλο».

Μάλιστα, στηλίτευσε την απάντηση του υπουργείου στον πρόεδρο της ΝΔ, δηλώνοντας: «Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας στην κατάσταση διαρκώς διογκούμενης ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εγκληματικά επεισόδια στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είναι η συγκρότηση ακόμη μιας επιτροπής». Σημειώνει ότι ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής είναι «γνωστός για τον περίφημο νόμο του που αποφυλάκισε χιλιάδες βαρυποινίτες».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας έσπευσε χθες, Τρίτη --μετά και τη γνωστοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία της σύλληψης δύο ατόμων για ληστείες στην πανεπιστημιούπολη, αλλά και τις καταγγελίες καθηγητή του Ιδρύματος για περιστατικά παραβατικότητας-- να ανακοινώσει την από εδώ και καιρό αναγγελθείσα συγκρότηση επιτροπής υπό τον καθηγητή και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλου.

Η επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα έχει στόχο τη μελέτη ζητημάτων «του θεσμικού πλαισίου που αφορούν σε ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ». Στην ουσία, δηλαδή, η επιτροπή θα αναλάβει να υποβάλει σχέδια και προτάσεις --προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας-- για την ορθή εφαρμογή των όσων ορίζει ο «νόμος Γαβρόγλου» σχετικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο σημείο του νόμου επικρίθηκε έντονα από πανεπιστημιακούς και αντιπολίτευση, καθώς κρίθηκε ότι επαναφέρει ένα καθεστώς που «δένει τα χέρια» των αρχών για επεμβάσεις στους χώρους του πανεπιστημίου, σε βάρος της νομιμότητας μέσα στους χώρους των ιδρυμάτων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.