- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φοροδιαφυγή και ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών στο στόχαστρο της ΕΕ
Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
Οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η βελτίωση της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν στο προσκήνιο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, 22 Μαΐου, σύμφωνα με τα προσχέδια των επαφών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Οι Βρυξέλλες υπολογίζουν πως η φοροδιαφυγή στοιχίζει στην Ε.Ε. περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα ανά έτος.
Βασικός στόχος της Συνόδου θα είναι η «βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής στάσης των κρατών μελών και την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πέραν της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις «προσπάθειες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο Ε.Ε. και παγκοσμίως», όπως αναφέρει το προσχέδιο της Συνόδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ευρεία συμφωνία για ένα επικαιροποιημένο φορολογικό σύμφωνο μεταξύ των κρατών μελών.
Το υφιστάμενο φορολογικό σύμφωνο, που υιοθετήθηκε το 2005, θέτει κανόνες για το πώς τα μέλη της Ε.Ε. μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες αναφορικά με τα εισοδήματα που εισπράττουν, με τη μορφή τόκων τραπεζικών καταθέσεων, οι πολίτες τους σε άλλα κράτη μέλη.
Η νέα συμφωνία θα κλείσει διάφορα «κενά» που έχουν εντοπιστεί, προσθέτοντας την εισροή πληροφοριών για έσοδα από καταπιστεύματα, επενδυτικά ταμεία και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Παράλληλα, η συμφωνία θα εντάσσει στο σύστημα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, χώρες που είχαν εξαιρεθεί από το αρχικό σύμφωνο.
Το προσχέδιο καλεί για την υιοθέτηση του επικαιροποιημένου φορολογικού συμφώνου έως το τέλος του 2013.
Δ.Κ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΕΛΑΣ και Βαρουφάκη
11+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Συζήτησαν για ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις σε άμυνα και τεχνολογία
Τα πέντε βήματα για την εγγραφή στη νέα πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Επτακομματική Βουλή βγάζει η μέτρηση - Εκτός μένουν Λατινοπούλου, Βαρουφάκης, Νίκη και ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας κατά του Αντισημιτισμού»
Η απάντηση Τσιπολόνε στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπανδρέου
Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού
Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στην ATHENS VOICE
Κανένα θέμα προσχώρησης ή μετακίνησης προς το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη
Με το νέο νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί και προστατεύονται οι θέσεις εργασίας
Η Ελλάδα τίθεται πλέον εκτός λίστας των κρατών με μακροοικονομικές ανισορροπίες
8 στις 10 οικογένειες θα λάβουν το έκτακτο επίδομα παιδιού
Η νέα λειτουργία θα ενταχθεί στο MyHealth App
Η σουρεάλ αριστερά, η δεξιά καθίζηση, η πολυτραυματίας κεντροαριστερά και το αγχώδες rebranding
Πώς η δημαρχία της Αθήνας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και η στρατηγική σύγκλισης με την αριστερά οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε πολιτικό αδιέξοδο
Η τραγωδία της έγινε το αποστωμωτικό επιχείρημα για κάθε αντιπολιτευόμενο λόγο και όχι μόνον κατά της κυβερνητικής ολιγωρίας αλλά και κατά των ψηφοφόρων της, κατά της ιστορίας! Και αυτή πρέπει να ξαναγραφτεί.
Ένα ιστορικό ορόσημο για την ελληνική οικονομία 16 χρόνια μετά την κρίση
«Θα μείνεις πάντα στη μνήμη μας ως ένα φωτεινό παράδειγμα αυτοδημιούργητου και άξιου επιστήμονα» - Ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα υφυπουργό
Ο ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 94 ετών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.