- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ναζιστικά στρατόπεδα: Δοξιάδης αποστομώνει Γιαννακάκη
Ο συγγραφέας και η ανιστόρητη πολιτικός
Τη κ. Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αποστομώνει με παράθεση ιστορικών στοιχείων σχετικά με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης το 1945, ο γνωστός συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης.
Λεπτομερέστερα, κάτω από τον τίτλο «Ποιοι απελευθέρωσαν τι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ο κ. Δοξιάδης, σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γράφει:
«Στον τοίχο της Maria Tsakos διαβάζω με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον την ανάρτησή της για τα σχόλια της κυρίας Γιαννακάκη σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την ‘παραχάραξη της ιστορίας από τον Ρομπέρτο Μπενίνι που λέει στην ταινία του Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ότι τάχα απελευθέρωσαν οι Αμερικάνοι στρατόπεδα συγκέντρωσης’, ενώ ‘τα απελευθέρωσαν μόνο οι σοβιετικοί’ και άλλα που με κάνουν να θαυμάζω για τις δυνατότητες αποκοπής από την πραγματικότητα που διαθέτει ο ανθρώπινος νους.
Δυστυχώς, δεν ξέρω την κυρία Γιαννακάκη, αλλά από τα σχόλιά της οδηγούμαι στο ασφαλές συμπέρασμα ότι α) δεν ξέρει τα ιστορικά γεγονότα, β) δεν έχει καμία διάθεση να τα μάθει--αλλά και αμφιβάλλω αν θα τα δεχθεί, αν δεν της τα πει κάποιος φίλος ή ομοϊδεάτης της.
Δε μπαίνω στον κόπο να σχολιάσω τα λεγόμενά της εν γένει, καθώς και το τι σήμαινε ο όρος ‘απελευθέρωση’ εν προκειμένω, σε κάθε περίπτωση--που είναι ένα ζήτημα. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης απελευθερώθηκαν από τρεις στρατούς, δηλαδή (αλφαβητικά) τον αμερικάνικο, τον βρετανικό και τον σοβιετικό, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση και την περιοχή προέλασης του στρατού τους. Κυρίως οι σοβιετικοί απελευθέρωσαν αυτά που ήταν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα ως εξής (αναφέρω τα πιο γνωστά):
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ:
Buchenwald
Dora-Mittelbau
Flossenbürg
Dachau
Mauthausen
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ:
Neuengamme
Bergen-Belsen
ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ:
Majdanek
Belzec
Sobibor
Treblinka
Auschwitz
Stutthof
Sachsenhausen
Ravensbrueck
Κλείνω με τις καλύτερες ευχές μου στην κυρία Γιαννακάκη, που μπορεί να ησυχάσει. Ο Ρομπέρτο Μπενίνι δεν παραχάραξε την ιστορία, οπότε μπορεί και να μετριάσει το πάθος της κατά του χαριτωμένου και ευφυέστατου ιταλού κωμικού. Για να κοιμάται μάλιστα καλύτερα τα βράδια, της λέω ότι, εκτός από τον Ρομπέρτο Μπενίνι, ο πιο φημισμένος στην Ελλάδα κρατούμενος που απελευθερώθηκε από τους Αμερικάνους ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, ΓΓ του ΚΚΕ, που κρατείτο στο Dachau. Μπορεί κάλλιστα να το δει σε όποια ιστορία του ΚΚΕ των ετών εκείνων, την οποία ελπίζω να εμπιστεύεται».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Πολιτεία στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την προστασία και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας», δήλωσε ο ΠτΔ
Παράλληλα ασκεί κριτική και στο πλαφόν 15% για την προκαταβολή σε νέα ρύθμιση
Τι αλλάζει για οφειλέτες και servicers
Νέες θέσεις εργασίας και νέα οικοσυστήματα επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας
Ο Κινέζος πολιτικός επιστήμονας μιλά ξανά στην ATHENS VOICE, αυτή τη φορά από την Ακαδημία Αθηνών, για τη δημοκρατία, τον Τραμπ, την τεχνητή νοημοσύνη και το αν Κίνα και Δύση μπορούν τελικά να συγκλίνουν
Με τις νέες εγγραφές, το Εθνικό Ευρετήριο αριθμεί πλέον 199 στοιχεία
«Ο κ. Φλωρίδης δεν μπορεί να στέκεται στη θέση του»
Ο πρωθυπουργός ζητεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από την Κομισιόν
Τι είπε για Τριαντόπουλο - Η απάντηση στον Τσίπρα
Στη δράση συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, με στόχο να περιοριστεί το κόστος μετακίνησης
Η ακρίβεια στα καύσιμα και οι ευθύνες πολιτικών και κοινωνίας
«Τα κυβερνητικά μέτρα αποδεικνύουν πόσο καλή αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ»
Ένας χώρος συνάντησης, μάθησης και καλλιτεχνικής έκφρασης για ολόκληρη τη Βόρεια Αθήνα
«Αποστερήθηκε κρίσιμο αποδεικτικό υλικό»
Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά τον Δήμο Αθηναίων και η κριτική για την εικόνα της πόλης σήμερα
Περισσότερο από θύμα αυτών των κακών γονιών (και κακών πολιτών), η νηπιαγωγός και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που υφίστανται τα μύρια όσα, είναι θύματα του υπουργείου της Παιδείας.
«Δική μου ευθύνη να αξιολογώ ατομικές συμπεριφορές»
Οι 4 παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.