- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας σε Guardian: Τα χειρότερα είναι πίσω μας - Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον
Ο «μακροβιότερος» πρωθυπουργός της κρίσης παρουσιάζει τη δική του πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία
Σε γνωστή ελληνική ταινία, όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού, ο πρώτος της παρέας λέει: «Ο πίσω». Ο δεύτερος ακολουθεί το παράδειγμά του και η ιστορία συνεχίζεται μέχρι να έρθει ο τελευταίος (σ.σ. ο πολίτης) που καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας το δήλωσε κατηγορηματικά: «Tα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας». «Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά, αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι αυτό θα συμβεί. Και όμως συνέβη» πρόσθεσε.
«Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, «όταν -έπειτα από 8 χρόνια- θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία». Σημείωσε, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που «ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει».
Έκανα λάθη
«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση του πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη (...) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις - κλειδιά».
Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οκογένειας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; ... σ' έναν άλλο γαλαξία; Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της».
Σε ερώτηση δε, για τον συμβιβασμό που έκανε με τους δανειστές, απάντησε: «Κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις… Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος … επειδή έχεις δοκιμάσει ο,τιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».
Ο υπότιτλος της εφημερίδας χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό από το ξέσπασμα της κρίσης».
Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος συνεχίζει τις αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συνέβη το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015.
«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία μ' έναν διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες... Όταν φθάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β’ ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό» σημείωσε.
Δεν είμαστε διεφθαρμένοι
Κλείνοντας, ανέφερε: «Εάν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε "ψεύτες", αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να ευημερούν οι άνθρωποι, όχι μόνο οι αριθμοί» σημείωσε για την ακρίβεια
Το ψήφισμα συγγενών των θυμάτων κατά του δημάρχου
Δυστυχώς, ακόμη μια κυβέρνηση ακολούθησε τις προηγούμενες στο ίδιο, θελκτικό για αυτήν αλλά κακό για τη χώρα μοτίβο διακυβέρνησης
«Είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα - Δεν είναι προνοιακό» ξεκαθαρίζει η υπουργός Εργασίας
«Το σουφλέ δεν φουσκώνει δύο φορές»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τη δύναμη της εκπαίδευσης και τον ρόλο της Πολιτείας
Η υπουργός Παιδείας βρέθηκε στην Κρήτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Στο επίκεντρο η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ελληνική γλώσσα
«Θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά. Είμαστε δίπλα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά μας»
Ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά - Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.