Πολιτικη & Οικονομια

Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν –  Όταν υπάρξει συμφωνία θα ανακοινωθεί επίσημα, λέει το Μαξίμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347217-720830.jpg

Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρεται να καταλήγουν Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters

Tο βρετανικό πρακτορείο, που αποδίδει τις πληροφορίες σε ανώνυμες πηγές, αναφέρει ότι η συμφωνία αφορά τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει σύντομα την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην Αθήνα.

Οσο για τη χρονική διάρκεια που θα μπορούσε να έχει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, εφόσον το Ταμείο αποφασίσει τη συμμετοχή του, εκτιμάται ότι θα έχει ως ορίζοντα λήξης το πρόγραμμα του ESM (Αύγουστος 2018).

H κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει επίσης, την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.

Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, το 2018.

Η σχετική συμφωνία αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο αυριανό EuroWorking Group.

Χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων 

Tις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters περί συμφωνίας Αθήνας - θεσμών διέψευσε κοινοτική αξιωματούχος. «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις αναφορές αυτές» δήλωνε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ