Πολιτικη & Οικονομια

Πρώτη συνέντευξη Τσίπρα μετά τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές του και ανέλαβε τις ευθύνες του (video)

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102682-204128.jpg

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την επίτευξη συμφωνίας παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ 1

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

«Σήμερα θέλω να πω μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσω τα πράγματα. Η προχθεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup ήταν αποτέλεσμα πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.  Συμφωνία με αυτούς τους όρους ή την άτακτη χρεοκοπία

Η ουσία είναι πως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ένας τρόπος που δεν τιμά τις παραδόσεις της δημοκρατικής ευρώπης,.

Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για όλους, Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Πήραμε μια συμφωνία η οποία έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχει το αδιέξοδο του τελεσιγράφου που πήρα στις 25 του Ιούνη.

Για να απαριθμήσουμε και τα θετικά έχουμε 82 δισ. ευρώ κάλυψη όλων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά,

Συνεπώς είχαμε μια σκληρή και εκδικητική στάση από τους εταίρους είχαμε μια συμφωνία κακή όμως με μια προοπτική να φύγουμε από την κρίση.

Σε ότι αφορά τις υφεσιακές τάσεις της συμφωνίας, η προσαρμογή που έχουμε τώρα είναι 1% το χρόνο, τα μέτρα είναι 7,9 δισ. ευρω σε βάθος τριετίας, αυτό θα δημιουργήσει υφεσιακές τάσεις.

Τώρα έχουμε υποχρέωση να φτάσουμε το 2018 στο 3% πρωτογενές πλεόνασμα, δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, άρα δεν συνεχίζεται η εσωτερική υποτίμηση.

Για το ΦΠΑ: αυτός είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλαν. Αυτή όμως η προσαρμογή είναι ηπιότερη από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Έχουμε κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, Τα θέματα του συνταξιοδοτικού θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε είτε είχαμε τρόικα είτε όχι. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη ζημία 25 δισ. που υπέστησαν τα Ταμεία με το PSI. Προσωπικά θεωρώ ότι η επιλογή να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς όφελος των παροχών υγείας,

Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τίποτα αλλά στο θέμα των συντάξεων καταφέραμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα των συντάξεων αλώβητο. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί.

Είναι απολύτως σαφές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι τέτοια που μπορεί να έχεις τη δυνατότητα πιο σύντομα.

Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτικές αναδιανομής για την καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να εξοικονομηθούν πόροι.

Όταν ένας πρωθυπουργός χάνει ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να παραμείνει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω αλλά είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω, δεν θα δραπετεύω από τις ευθύνες μου.

Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω τις δεσμεύσεις μου σε βάθος τετραετίας. Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι το δίκαιο του λαού θα επικρατήσει του δίκαιου των τραπεζών αλλα δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είπα ψέματα στον λαό

Μας δίναν 18 δισ. για πέντε μήνες και μετά πάλι διαπραγμάτευση, είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν από δέκα μέρες.

Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα είχα την πεποίθηση και την αίσθηση ότι θα μας δοθεί η παράταση. Υπήρξε μια εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων μας. Όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το «ναι» είπαν σταματά η διαπραγμάτευση, πρώτα δημοψήφισμα και μετά συζητάνε.

Οι πέντε μήνες που περάσαν για την Ευρώπη είναι σταθμός, η λιτότητα και η σκληρή πολιτική της λιτότητας σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος.  Υπερτίμησα τη δύναμη της ισχύος ενός λαού και της αντίδρασης που θα υπήρχε από την άλλη πλευρά

Αναδείξαμε μία σύγκρουση με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά για το μέλλον της Ευρώπης.

Να μην κάνουμε το χατίρι σε όσους μηχανεύονται σχέδια να είναι παρένθεση αυτό το εγχείρημα στην Ελλάδα

Εγώ θα κάνω ότι περνά από το χέρι για να διατηρήσω την κο του συριζα ενιαία. Καθένας από εκεί και πέρα έχει την πολιτι9κή ευθύνη για το ποιο σχέδιο υπηρετεί.

Είναι προφανές ότι δεν θα βγω να πω στον ελληνικό λαό ότι σας φέρνω ένα success story, αυτή είναι η διαφορά μας με τους προηγούμενους.

Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα. Η άτακτη χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε μόνο στην κατάρρευση των τραπεζών.

Η μία επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία, η δεύτερη αυτό που κάναμε και η τρίτη συναινετική επιστροφή στη δραχμή.

Η μεγαλύτερη διάψευση ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι η μεγαλύτερη εναλλακτική ήταν το σχέδιο Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε είχε πει στον κ. Βαρουφάκη πες στον πρωθυπουργό σου ότι αν θέλει να βγείτε συναινετικά στο ευρώ. Ήξερα από το Μάρτιο ότι υπάρχει σχέδιο του κ. Σόιμπλε

Δεν υπάρχει plan B, η άτακτη χρεοκοπία δεν ευνοεί κανέναν. Δεν υπήρξε σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εγώ δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν που δεν θέλει. Μετά από πέντε μήνες που το πάλεψα όσο κανείς δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να να θέσει ζήτημα εάν η επιλογή μου είναι επιλογή που σέβεται την επιλογή της Αριστεράς, ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του. Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει.

Αυτό που προέχει στο δικό μου μυαλό είναι να φτάσουμε στην εξασφάλιση του προγράμματος,

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τους ευθύνες του.

Εάν φύγουν 30 βουλευτές θα βγάλετε πέρα ένα τριετές μνημόνιο; Είναι προφανές πως όχι.

Η στοχοποίηση προς τον κ. Βαρουφάκη έγινε επειδή είχαν απέναντί τους έναν καλύτερο οικονομολόγο από αυτούς. Έγιναν λάθη παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας. Το ότι κάποιος είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός, η πολιτική και έχει και άλλα στοιχεία, πρέπει πχ να μπορεί να συγκρατείται.

Εκτιμώ τον έντιμο του χαρακτήρα του κ. Βαρουφάκη. Μπορεί να έκανε λάθη, όλοι κάναμε λάθη.

Ο άνθρωπος αυτός αναλαμβάνει τις ευθύνες του γι αυτά που κάνε μέχρι και τώρα. Όλοι μας κρινόμαστε όχι μόνο γι αυτά που κάναμε αλλά και γι αυτά που θα κάνουμε.

Το ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος δεν αλλάζει. Εάν πιστεύετε ότι η στάση των υπουργών Οικονομικών επηρεάστηκε από τη στάση ενός υπουργού στο Eurogroup, τότε γελιόμαστε

Αυτό στο οποίο καταλήξαμε ήταν να φτιαχτεί ένα ταμείο στην Ελλάδα με διοίκηση ελληνική, στο ταμείο αυτό σε βάθος 30 χρόνων θα περάσουν 25 δισ. από τις τράπεζες, θα υπάρξει ρευστοποίηση όχι κατ' ανάγκη από ιδιωτικοποιήσεις.

Ήταν το στοιχείο εκείνο που έδωσα τη μάχη μέχρι τις 9:00 το πρωί.

Στην ουσία το μήνυμα που εκπέμπεται προς τις αγορές είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους. Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε επίσης και το κούρεμα καταθέσεων για τις τράπεζες. Όπως είπε τα 25 δισ. είναι υπεραρκετά για την κάλυψη των αναγκών.

Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση της τελικής κύρωσης της συμφωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να ανοίξουν από τη μια ημέρα στην άλλη όταν έχει υπάρξει τέτοιο σοκ εμπιστοσύνης

Η κα Μέρκελ έχει και αυτή αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, ας μείνουμε σε αυτά που συμφωνήθηκαν, σε αυτό το θέμα έγινε μια σκληρή μάχη με τον ολλανδό πρωθυπουργό

Η απόφαση είναι σαφής δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης και έκανε λόγο ότι υπάρχει πρόβλεψη για ισοδύναμα.

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι φτάσαμε κοντά στο Grexit, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση του κ. Σόιμπλε για το Ταμείο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ