- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
ΕΚΤ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων την Πέμπτη λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού
Δεύτερη αναπροσαρμογή για φέτος στο 2,5% - Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου
Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη - Η γεωπολιτική κρίση εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας.
Σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 2,5%, αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πρόκειται για τη δεύτερη ανοδική αναπροσαρμογή εντός του έτους, μετά από εκείνη του Ιουνίου, σε μια προσπάθεια ανασχετικής παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτεί η παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή.
Προεξοφλημένη η απόφαση από τις αγορές
Η κίνηση αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί στις αγορές χρήματος, γεγονός που αποτυπώνεται στην ανοδική τροχιά των δεικτών Euribor. Ειδικότερα, το Euribor τριών μηνών υπολογίζεται πλέον στο 2,65% (από 2,31% στις αρχές Ιουλίου), επηρεάζοντας άμεσα τις δόσεις των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.
Την κατεύθυνση της απόφασης επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, οι αναταράξεις στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ και η ανθεκτικότητα της οικονομίας διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%, με τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο να δείχνουν άνοδο στο 3,3%.
Ενεργειακός κίνδυνος και διεθνές περιβάλλον
Η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ εστιάζεται στη διασπορά των ενεργειακών ανατιμήσεων στο σύνολο της οικονομίας. Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου (TTF) ξεπέρασε τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας υπερδιπλασιασμό από τις αρχές του 2026, ενώ το πετρέλαιο κινείται κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι. Η χαμηλή πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου (στο 65%) επιτείνει τους κινδύνους εν όψει του χειμώνα.
Την ίδια πολιτική σφιχτής νομισματικής πολιτικής εξετάζει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων (που σήμερα βρίσκονται στο 3,50%-3,75%), εφόσον ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δύο δόσεις οι πληρωμές
Είπαν κάτι που δεν έχουν πει ξανά;
Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Έφτασε τα 165,4 δισ. ευρώ - Αυξήθηκε η κατανάλωση, αρνητικό το ποσοστό αποταμίευσης
Τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων κατά 2.000 ευρώ και ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες οικογένειες
Θερμές ευχαριστίες της Εκκλησίας στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και τα κειμήλια
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Συνολικά 33 πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση
Οι δύο περιφέρειες που συγκεντρώνουν πάνω από τις μισές επενδυτικές προτάσεις
Χωρίς τέλος το ράλι στο πετρέλαιο
Η ώρα που μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Στο επίκεντρο συνδεσιμότητα, ενέργεια και Patriot
«Η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί, δεν θα είναι κρυφή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η διαφωνία είναι δικαίωμά τους. Η καταψήφιση, όμως, συνοδεύεται από ευθύνη», αναφέρει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας
«Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Ανάρτηση του πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ηλεκτρική διασύνδεση και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.