- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου: Ποιοι συμμετέχουν
24ωρη απεργία από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ
Απεργία την 1η Οκτωβρίου: Οι ανακοινώσεις για τη συμμετοχή σε πανελλαδική κινητοποίηση
Πανελλαδική απεργία κήρυξαν για την 1η Οκτωβρίου 2025 ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ.
Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε ομόφωνα 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ ως «εμπαιγμό», αφού – όπως αναφέρει – δεν προβλέπεται ουσιαστική μισθολογική ενίσχυση. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν: επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις στις αποδοχές, απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο και διεκδίκηση 35ώρου/πενθήμερου. Το ΕΚΑ, με απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να συμμετάσχουν στην απεργία και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 23 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ημέρα που θα ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Νίκη Κεραμέως.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «καθεστώς απογοήτευσης και οργής» και ζητά: απόσυρση του νομοσχεδίου, συλλογικές συμβάσεις για όλους, μείωση χρόνου εργασίας στις 37,5 ώρες την εβδομάδα. Η Συνομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και ανεπαρκή μέτρα που, όπως υποστηρίζει, οδηγούν σε ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
Απεργία στα ταξί την 1η Οκτωβρίου
O πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Θύμιος Λυμπερόπουλος, προανήγγειλε μέσω συνέντευξής του τη συμμετοχή του κλάδου των ταξί στη γενική απεργιακή κινητοποίηση την 1η Οκτωβρίου. «Θεωρώ ότι είναι καιρός πλέον ο ξεσηκωμός του ‘11 να ξαναγίνει, και εμείς οφείλουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως παίξαμε και τότε», σημείωσε.
Απεργία της ΠΝΟ
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρά σε 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου, από 00:01 έως 24:00, με συμμετοχή όλων των κατηγοριών πλοίων. Η Ομοσπονδία αντιδρά στην αύξηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης έως 13 ώρες, επισημαίνοντας κινδύνους για την υγεία των ναυτικών και την ασφάλεια στα πλοία. Η ΠΝΟ παραπέμπει στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006 και υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι καταγράφουν ήδη τον υψηλότερο αριθμό ωρών εργασίας στην ΕΕ.
Μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για το πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την ημέρα της απεργίας και το αν θα συμμετάσχουν στην απεργία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Νέος νόμος φέρνει ψηφιακό σύστημα καταγραφής παραβάσεων - Στόχος η πρόληψη τροχαίων
Αναλυτικά οι διακοπές κυκλοφορίας σε βασικές οδούς της πρωτεύουσας την Κυριακή το πρωί
Η πρόγνωση για την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου από το meteo και την ΕΜΥ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν δύο άνθρωποι
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Εντοπίστηκε να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα με επικαθήμενο
Tι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Τα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν και το δικαστικό «θρίλερ» με Κορκονέα
Κλείνουν σταθμοί του Μετρό - Τι θα ισχύσει τις ώρες των εκδηλώσεων μνήμης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.