Ελλαδα

Λαμία: Η απάντηση της εταιρείας catering για την τροφική δηλητηρίαση των μαθητών

Δεκάδες παιδιά νοσηλεύτηκαν με βαριά συμπτώματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
μαθητες, δασκαλος, αιθουσα, θρανια
Οι μαθητές νοσηλεύτηκαν με βαριά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης © Unsplash/Taylor Flowe

Λαμία: Η απάντηση της εταιρείας catering για την τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών σε σχολεία

Στους 63 έχει φθάσει ο αριθμός των μαθητών σε σχολεία στη Λαμία που νοσηλεύτηκαν μετά από μαζική τροφική δηλητηρίαση με τους γονείς να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1bvickw6vc9)

Ήδη το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μαζί με τον ΟΠΕΚΑ ζήτησαν άμεσα την καταγραφή των περιστατικών και ανακοίνωσαν ότι θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Lamia Report, ένας γονέας κράτησε το γεύμα και θα το στείλει στο Γενικό Χημείο του κράτους προς ανάλυση.

Η απάντηση της εταιρείας catering

Το Mega επικοινώνησε με την εταιρεία catering που ετοιμάζει τα γεύματα και τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προκύπτει ανάμειξη της εταιρείας με τα περιστατικά.

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά τα περιστατικά έχουν σχέση με εμάς. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από το νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο πήγαν 3 κρούσματα με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα περιστατικά αυτά δεν είχαν καμία σχέση με δηλητηρίαση, δεν είχαν σχέση με την σίτιση. Έχουμε στεναχωρηθεί και το ψάχνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και αυστηρά σοβαροί. Δίνουμε 2.500 μερίδες φαγητό κάθε μέρα, είμαστε 30 χρόνια στον χώρο και κάνουμε αυτή την δουλειά».

Παρέμβαση ΟΠΕΚΑ - Ξεκινούν έλεγχοι            

Αμέσως μετά την καταγραφή των περιστατικών και την καταγγελία των γονέων κινήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του ΟΠΕΚΑ όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου στα σχολεία και στην επιχείρηση που παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στα δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

Ειδικότερα:

Συστάθηκε άμεσα κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ, το οποίο συνέλεξε άμεσα δείγματα του φαγητού από σχολικές μονάδες αλλά και από γονέα, τα οποία απεστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.

Ο Επόπτης Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.

Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ επικοινώνησε εγγράφως με τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελέγχου ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.

Τα παιδιά είχαν διάρροιες και εμέτους

Ο Δημήτρης Δανομάρας, Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Λαμίας μίλησε στο Mega και περιέγραψε τι ακριβώς αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που υποδέχθηκαν και περιέθαλψαν τα περιστατικά.

«Συνολικά ήταν 12. Τα πρώτα 4 που ήρθαν ήταν από όμορα χωριά, κοντινά χωριά στην Λαμία, είναι όλα του δημοτικού, το ένα είναι για νοσηλεία από τα πρώτα παιδιά αυτά. Ήρθαν άλλα 8 παιδάκια, εξετάστηκαν αλλά 8 τα οποία δεν έχρηζαν νοσηλείας και με οδηγίες πήγαν στο σπίτι τους, συν 2 ενήλικες. Τα δεύτερα παιδάκια ήταν από σχολείο στην Λαμία, όχι από πέριξ χωριά».

Όσον αφορά τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι μαθητές περιέγραψε: «Διάρροιες, εμέτους, όπως ακριβώς μία τροφική δηλητηρίαση, μία ήπια πυρετική κίνηση. Είναι αυτό το έντονο, η έντονη κλινική εικόνα στην αρχή η οποία σιγά σιγά υφίεται όταν πρόκειται για μία τροφική δηλητηρίαση, γιατί αν είναι για κάποιου άλλου είδους λοίμωξη είναι άλλη συζήτηση, άλλη εικόνα».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.