Ελλαδα

Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα

Πότε άλλαξε για πρώτη φορά η ώρα στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρολόι σε τοίχο που πέφτουν πάνω του αχτίνες του ήλιου
Πότε θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω © Unsplash / Renel Wackett

Αλλαγή Ώρας 2023: Ποια Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω - Ποια η ψυχολογική επίδραση της αλλαγής

Αλλαγή ώρας θα έχουμε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, βάζοντάς μας για τα καλά σε φθινοπωρινό σκηνικό. Με τη χειμερινή ώρα θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. 

Η αλλαγή σε χειμερινή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου 2023. Στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω. Στις ηλεκτρικές συσκευές που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ (κινητά, υπολογιστές και smartwatch) η ώρα θα αλλάξει αυτόματα. 

«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Αλλαγή Ώρας 2023 - Η Εφαρμογή στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.

Αναλογικό ρολόι σε τοίχο
Ποια Κυριακή αλλάζει η ώρα σε χειμερινή © Unsplash / Moritz Kindler

Αλλαγή Ώρας 2023 - Επηρεάζει την ψυχολογία μας

Το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου έχει προβλέψει «τεράστια προβλήματα από μια παντοτινή θερινή ώρα, περισσότεροι διαβητικοί, καταθλιπτικοί, προβλήματα ύπνου και μάθησης, προσθήκη βάρους».

Σε έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα υγείας DAK-Gesundheit το 2019, το 29% των ερωτηθέντων παραπονέθηκε για μια σειρά από παθήσεις τη χειμερινή ώρα, όπως διαταραχή ύπνου, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση διάρκειας πολλών εβδομάδων. Κυρίως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε βάρδιες, νιώθουν στο πετσί τους την αλλαγή ώρας.

Γυναίκα με βαμμένα νύχια κρατά πορτοκαλοκόκκινο ρολόι σε πετρόλ φόντο
© Unsplash / Malvestida

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ