Ελλαδα

Μαίνεται η φωτιά στην Παλαιοβαρβάσαινα Ηλείας - Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό

Κοντά σε σπίτια οι φλόγες - Καλύτερη εικόνα από το μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Ηλεία
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR

Ηλεία: Τρία μέτωπα φωτιάς σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και Αρχαία Ολυμπία

Σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο της φωτιάς στην Παλαιοβαρβάσαινας Ηλείας, ενώ ήδη είναι σε ύφεση το μέτωπο πέρα από τη Σαλμώνη και την Αρχαία Ολυμπία, όπου η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από το μεσημέρι.

Από αέρος επιχειρούν αεροσκάφος Έρικσον, δύο Καναντέρ αλλά και τρία μικρότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης με 35 οχήματα, 2 υδροφόρα, 70 πυροσβέστες και 24 μέλη της δύναμης πεζοπόρων στο μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τα χωριά, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα, αν και η φωτιά έφτασε στα 800 μέτρα από τα σπίτια.

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, πρώτα δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε μία ακόμη φωτιά κοντά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή Φαναράς.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές, Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα, να απομακρυνθούν προς την Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα της Ηλείας. 

Προσήχθη ύποπτος στην Αρχαία Ολυμπία

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προχώρησαν οι αρχές.

Πρόκειται για έναν 65χρονο άνδρα, ο οποίος παραμένει στο ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, ενώ εξετάζεται η καταγγελία σε βάρος του από κάτοικο του ίδιου χωριού.

Μαίνεται η φωτιά στην Παλαιοβαρβάσαινα Ηλείας - Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό

 Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Γλυκορρίζι του δήμου Τριφυλίας, στη Μεσσηνία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, προκειμένου να ελέγξουν την πυρκαγιά και να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις, ενώ πάνω από το πύρινο μέτωπο πραγματοποίησαν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Αυτές οι περιοχές απειλούνται σήμερα

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς τo Σάββατο 29-07-2023 (κατηγορία κινδύνου 4) σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή 28-07-2023 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατηγορία Κινδύνου 4 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν είναι μεγάλος, αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), Νοτίου Αιγαίου (Κως, Κάλυμνος, Ρόδος, Κάρπαθος), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Κρήτης (Ηράκλειο, Λασίθι).

Εφαρμογή Μέτρου Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας  οχημάτων και παραμονής εκδρομέων- περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης έχουν καθοριστεί σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.

Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (ανά περίπτωση), 4 ή 5. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε ισχύ για τις περιοχές όπου προβλέπεται οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε δάση και “ευπαθείς” περιοχές των οικείων Αντιπεριφερειαρχών (πατήστε εδώ για τις αποφάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα και τους χάρτες με τα όρια των περιοχών που ισχύει το μέτρο).

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε. Ακολουθούμε οδηγίες και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα.

Συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Υπενθυμίζεται ότι καθόλη την αντιπυρική περίοδο (1-5-2023 έως 31-10-2023) συνιστάται στους πολίτες και στους επαγγελματίες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως :

  • η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,
  • το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
  • η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
  • η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
  • ο καπνισμός μελισσιών 
  • η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
  • την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ