Ελλαδα

Βελτιωμένη η εικόνα στην Ηλεία - Μαίνεται η φωτιά στον Γράμμο

41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά
Φωτογραφία αρχείου © SOOC/Menelaos Michalatos/in.situ photos

Βελτιωμένη εικόνα για τις πυρκαγιές σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και Φαναρά σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία - 41 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ γρήγορα ελέγχθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μελίσσια Ασπροπύργου, καθώς και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας.

Βελτιωμένη εικόνα στις πυρκαγιές στην Ηλεία

Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα και Σαλμώνη του δήμου Πύργου καθώς και στην περιοχή Φαναράς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Όπως τονίζει η Πυροσβεστική η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στις παραπάνω περιοχές, που εκδηλώθηκαν σε αγροτοδασικές εκτάσεις είναι σε εξέλιξη, με βελτιωμένη εικόνα.

Στα συμβάντα αυτά της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, 7 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ στις 14:00 εκδόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.

Με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην περιοχή για την έρευνα των αιτιών των ανωτέρω πυρκαγιών.

Φωτιά στην Ηλεία
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR

Μαίνεται η φωτιά στον Γράμμο

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες χθες σε δύσβατη δασική περιοχή στο Τρίλοφο Καστοριάς, η επιχείρηση κατάσβεσης της είναι σε εξέλιξη. Επιχειρούν 16 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας επιχειρούσε και 1 Ε/Π.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φλόγες έχουν κάψει τέσσερα στρέμματα δάσους χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές οι οικισμοί στην γύρω περιοχή.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κόρινθο

Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαψός Κορινθίας απογευματινές ώρες σήμερα έχει οριοθετηθεί.

Επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 Α/Φ, συμπεριλαμβανομένου 1 Α/Φ από την Κροατία και 1 Ε/Π.

Βελτιωμένη η εικόνα στην Ηλεία - Μαίνεται η φωτιά στον Γράμμο

Σε ύφεση οι φωτιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στη Μαγνησία, ενώ παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει ήδη 4 ελικόπτερα Black-Hawk, ενώ αναμένονται και 3 ελικόπτερα Chinook.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε 6 Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Στρατιωτικές δυνάμεις και κλιμάκια της Δασικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ