Ελλαδα

Euroferry Olympia: Στο Λιμεναρχείο για κατάθεση ο διασωθείς

Είναι πλέον καλά στην υγεία του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέρκυρα: Στο Λιμεναρχείο για κατάθεση ο διασωθείς του Euroferry Olympia 21χρονος Λευκορώσος
ΤΟ ΠΛΟΙΟ EUROFFERY OLYMPIA, ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ | © EUROKNISSI

Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας για κατάθεση ο 21χρονος διασωθείς.

Στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας έφτασε πριν λίγα λεπτά ο 21 χρονος Λευκορωσος οδηγός φορτηγού, που διασώθηκε από το Euroferry Olympia.

Ο 21χρονος είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας προκειμένου να δώσει κατάθεση για το μοιραίο περιστατικό.

Euroferry Olympia: Μετακινείται το πλοίο στο λιμάνι του Αστακού

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας μετακινείται το Euroferry Olympia, το πλοίο που πήρε φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/2). Εκεί θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων. 

«Έχουν εξαντληθεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες έρευνας και διάσωσης επί του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA», στη σημερινή του θέση», αναφέρει το Υπουργείο Ναυτιλίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (22/2).

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει από εχθές (21/2) δελτίο επιδείνωσης του καιρού με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους έως και 7 μποφόρ που θα έθεταν σε κίνδυνο την επιχείρηση διάσωσης. 

Euroferry Olympia: Διάρκειας το πολύ 30 λεπτών η κάθε επιχείρηση

Στο εσωτερικό του πλοίου εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, πυκνοί καπνοί και υψηλές θερμοκρασίες.

Εξειδικευμένα στελέχη της oλλανδικής εταιρείας Smit Salvage και της ελληνικής Μegatugs salvage towage βρέθηκαν και σήμερα στο εσωτερικό του πλοίου.

Σε δύο από τα καταστρώματα του πλοίου, όπου επιχειρούν με οξυγόνο και ειδικές στολές άνδρες της ΕΜΑΚ, το διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνά τα 500 Ppm (μονάδα μέτρησης διοξειδίου). Μάλιστα, η κάθε επιχείρηση που γίνεται δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 30 λεπτά ενώ η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη.

Euroferry Olympia: Τι απαντά η εταιρεία για ελέγχους στο πλοίο

Δύο ημέρες πριν το μοιραίο απόπλου είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος στο Euroferry Olympia, το πλοίο στο οποίο, λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία, ξέσπασε φωτιά, με συνέπεια ένας άνδρας να χάσει τη ζωή του και 10 να αγνοούνται από την Παρασκευή (18/2). 

Ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας του Euroferry Olympia, Πολ Κυπριανού, μίλησε στην ΕΡΤ για τον έλεγχο που είχε γίνει μόλις στις 16 Φεβρουαρίου στο πλοίο. «Το πλοίο είχε περάσει από έλεγχο στις 16 Φεβρουαρίου, μόλις δύο ημέρες πριν από το ατύχημα. Είχε περάσει από επιθεώρηση και μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του. Βάσει των επιθεωρήσεων έγινε έλεγχος στο πλοίο στα συστήματα ανίχνευσης καπνού, πυρασφάλειας κλπ». 

Ο κ. Κυπριανού απάντησε στις καταγγελίες που έχουν γίνει από οδηγούς για βρωμιά στους χώρου του Euroferry Olympia, αλλά και για ψύλλους και κοριούς στα κρεβάτια των καμπινών, που ανάγκαζαν τους οδηγούς να κοιμούνται στο γκαράζ. «Μιλώντας για θέματα καθαριότητας του πλοίου, γίνεται σε καθημερινή βάση καθαρισμός και απολύμανση τόσο στις καμπίνες όσο και στους κοινόχρηστους χώρους. Οι εργασίες συντήρησης είναι συνήθης πρακτική».

«Στο συγκεκριμένο πλοίο είχαμε 159 οδηγούς. Όλοι είχαν καμπίνα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είχαν ανέβει στις καμπίνες τους. Μιλάμε για 77 καμπίνες με 308 κρεβάτια. Υπήρχε επαρκής αριθμός καμπινών και κρεβατιών (…) Περιπολίες μελών του πληρώματος ελέγχουν εάν υπάρχουν άτομα μέσα στα φορτηγά», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν λειτούργησαν τα εν λόγω συστήματα για τον εντοπισμό του καπνού. Υπήρξε άμεση επέμβαση από τον καπετάνιο», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. 

«Εφόσον όλα ελέγχθησαν από την εταιρεία τα πάντα και ήταν σωστά, γιατί όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν έσπευσε το πλήρωμα να την αναχαιτίσει – περιορίσει; Επίσης, κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, γιατί δεν απεγκλωβίστηκαν οι οδηγοί που βρίσκονταν κάτω αλλά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους;» επισήμανε από την πλευρά του ο δικηγόρος των οδηγών, Βασίλης Νουλέζας.

«Η επέμβαση του πληρώματος ήταν άμεση. Θα υπάρξει στη συνέχεια, όταν το πλοίο ρυμουλκηθεί, μια έρευνα για να καταλάβουμε τα αίτια», απάντησε ο κ. Κυπριανού.

Euroferry Olympia: Τι απαντά ο εκπρόσωπος της εταιρίας στις "Συνδέσεις" | 22/02/2022 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ