- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα νέα μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς - Τι αλλάζει από σήμερα
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ - Ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου
Με νέους περιορισμούς σε ισχύ θα κλείσει η φετινή χρονιά και θα αρχίσει η νέα με στόχο τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον.
Διαφορετική θα είναι και η φετινή Πρωτοχρονιά, με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον να φέρνει σειρά νέων μέτρων εκτάκτως πριν την έλευση του 2022.
Η νέα δέσμη μέτρων που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα το πρωί στις 6, επισημοποιήθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας.
Τι προβλέπεται σύμφωνα με την εξειδίκευση των νέων μέτρων
- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.
[[{"fid":"930771","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"style":"font-size: 2rem;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Τα μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες
- Χρήση προστατευτικής μάσκας:
- σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
- σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
- Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
- Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
- Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
- Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
- Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεργασία του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
Σχετικά με το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε την περασμένη Κυριακή
Κάλεσμα σε όλους τους designers για υποβολή προτάσεων
Επιχειρούν 52 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Τι συμβαίνει με την ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.