Ελλαδα

Ανησυχία από κρούσματα που «σπάνε» την καραντίνα στη Θεσσαλονίκη

Υγειονομική «βόμβα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρούσματα «σπάνε» την καραντίνα στη Θεσαλονίκη
Αρνητές του κορωνοιού © ΕPA Pool

Μεγάλη η ανησυχία των υγειονομικών για τα παραβατικά φαινόμενα με τη μη τήρηση των μέτρων, που «συντηρούν την πανδημία».

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των ανθρώπων που κυκλοφορούν κανονικά, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας ενώ είναι θετικοί στο κορωνοιό

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής, μιλώντας στο ThessToday.gr, κρούει το καμπανάκι για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης από εκείνους που εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται στα υγειονομικά μέτρα και δεν αυτοπεριορίζονται.

Ο Ιωάννης Κιουμής εξηγεί στο ThessToday.gr ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλεί «πονοκέφαλο» στις υγειονομικές αρχές, καθώς όπως υποστηρίζει, η συγκεκριμένη στάση ορισμένων στις μικρές κοινωνίες παρατηρείται ενδεχομένως από την αρχή της πανδημίας.

«Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες, διότι, ξέρετε, σε αυτές τις τοπικές κοινότητες δεν φοβούνται απολύτως τίποτα, γιατί ακόμη και οι αστυνομικές δυνάμεις -που βρίσκονται εκεί- είναι άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν πρόκειται να τους συλλάβουν. Επικρατεί η λογική “έλα, μωρέ, τι έγινε”», δήλωσε ο κ. Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι η λογική των διαπροσωπικών σχέσεων «είναι ένας σημαντικός παράγοντας που, κακά τα ψέματα, δυστυχώς συντηρεί την πανδημία».

«Στις μεγάλες πόλεις είναι λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα και μπορεί ο αστυνομικός να σε ελέγξει ανά πάσα στιγμή και αν είσαι παραβάτης, θα υποστείς και τις συνέπειες. Στα μικρά μέρη ισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή την πληροφόρηση την ξέρω από την πρώτη στιγμή και από φίλους γιατρούς που μου τα μεταφέρουν αυτά τα πράγματα», σημείωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, οι πρόσφατοι φερόμενοι έφοδοι αρνητών στα νοσοκομεία δεν πρέπει να γίνονται ανεκτοί από την πολιτεία, ενώ χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «τραγικά». «Οι αρνητές προπαγανδίζουν τον κόσμο να μην πάει στα νοσοκομεία, να μη δεχτεί θεραπευτική αγωγή, να μη διασωληνωθεί κ.λπ. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την πολιτεία, είναι τραγικές καταστάσεις. Όσο θα παραμένουν ανεκτά τόσο θα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κιουμής.

Και πρόσθεσε: «Ένας ασθενής ο οποίος παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα υγείας από τη λοίμωξη, οφείλει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Τότε υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να επιβιώσει. Όταν φτάνει στο “παρά πέντε” στο νοσοκομείο και στο “και πέντε” στη ΜΕΘ -είτε γιατί έχει φτάσει αργά στο νοσοκομείο, είτε γιατί και οι μονάδες έχουν φτάσει σε σημείο αδιεξόδου από την πληρότητα που έχουν-, τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη
Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη

Μεγαλώνουμε, γερνάμε και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα δυο-τρία απλά πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι οι κίνδυνοι από την ηλιακή ακτινοβολία και τη σωματική καταπόνηση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.