- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηλεκτρικό ρεύμα: Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης - Τα σενάρια
Σε επίπεδα-ρεκόρ οι τιμές του ρεύματος στη διεθνή αγορά ενέργειας
Στο ηλεκτρικό ρεύμα εξετάζεται η αύξηση της επιδότησης για νοικοκυριά και καταναλωτές, καθώς το ράλι τιμών στην ενέργεια συνεχίζεται.
Σε μια προσπάθεια οι λογαριασμοί ρεύματος να μην προκαλέσουν ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, καθώς συνεχίζεται το ράλι τιμών στην ενέργεια, έχουν τεθεί επί τάπητος σενάρια για την αύξηση του κονδυλίου με το οποίο θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει επίσης να επιδοτήσει καταναλωτές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς ο καιρός έχει αρχίσει να αλλάζει και η θερμοκρασία να πέφτει, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα σενάρια για την επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια εξετάζονται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί στην αγορά η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ, εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των επόμενων ημερών με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.
Ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές - Συνεχίζεται το άλμα τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα
Εν τω μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα από την προημερήσια αγορά, διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ.
Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητώνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ θα κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος σε πρόσφατη τοποθέτησή του για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ την πρόταση για δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης των ανατιμήσεων ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά με αξιοποίηση εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να μην επαναληφθούν οι ανατιμήσεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Τι συμβαίνει με την ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά
Η νέα εκδήλωση του κύκλου συζητήσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα» του περιοδικού The Books' Journal
Ήταν κλειστό εξαιτίας κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται για τα μετρά κατά της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού
Η φωτιά καίει υλικά ανακύκλωσης και απορρίμματα
Πιθανόν να του έστησαν ενέδρα μέσω Instagram
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.