Ελλαδα

Αντεπίθεση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία: Δείξτε σεβασμό την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης

Πώς απάντησε στην επιστολή του ελληνικού ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130476-295740.jpg

Στην αντεπίθεση πέρασε η Άγκυρα μετά την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία κατά την περίοδο του Ραμαζανιού.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ανακοίνωση της Αθήνας, εγκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσα, και «παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της "τουρκικής μειονότητας" στη Δυτική Θράκη», ενώ «μπερδεύει την εναντίωση στο Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Κάνει επίσης συστάσεις στην Ελλάδα λέγοντας ότι «επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες.»

Να θυμίσουμε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ερώτηση στον πρωθυπουργό καλώντας τον μεταξύ άλλων να απαντήσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ