Ελλαδα

25 χρόνια Γιατροί Χωρίς Σύνορα - The Untold Stories

Τα πρόσωπα που έγραψαν την ιστορία του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τις προσωπικές τους ιστορίες στο κοινό

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114285-226603.jpg

Η Μαριλένα δίνει τις τελευταίες οδηγίες για το στήσιμο των πραγμάτων. Μπαίνω δειλά παρατηρώντας τον χώρο και σκέφτομαι ότι πρέπει να ήρθα πολύ νωρίς γιατί το στήσιμο βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η Μαριλένα μάλλον διαβάζει τη σκέψη μου και λέει χαμογελαστή: «Όπως το βλέπεις θα μείνει, 2-3 πράγματα θα βάλουμε στη θέση τους ακόμα και είναι έτοιμο. Ξέρω πως φαίνεται κάπως ερειπωμένο, αλλά αυτό είναι το νόημα». Ο χώρος πράγματι μοιάζει εγκαταλελειμένος, σαν κτίριο στα όρια της αποσύνθεσης. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται συνήθως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν περιλαμβάνουν καν τοίχους και στέγη. Τις περισσότερες φορές είναι μια τέντα. «Θέλουμε ο χώρος να προσφέρει κάτι στον επισκέπτη, να αποτελεί μια εμπειρία, να συμπληρώνει την εκόνα που του μετφέρουν τα πορτρέτα και το ντοκιμαντέρ» μου εξηγεί.

image

image

Μέσα στο χώρο αυτό, στην Τεχνόπολη, θα δεις 25 ιστορίες. 25 πορτρέτα ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος το 1990 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως και τις 22 Νοεμβρίου με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Η φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 1993 και με φωτογραφικές αποστολές από την Παλαιστίνη και τη Σερβία, μέχρι την Ινδία και το Ιράκ στο ενεργητικό της, «βάζει στο κάδρο» 25 πρόσωπα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πρόσωπα που όχι μόνο αποτυπώνονται στο φακό, αλλά που έχουν γράψει την ιστορία του Ελληνικού Τμήματος. «Καθένα από αυτά τα πρόσωπα λέει μια ιστορία η οποία δεν έχει ειπωθεί ποτέ. Είναι το προσωπικό τους βίωμα και γι' αυτό λέγεται Untold Stories» λέει η ίδια.

image

image

image

Προσωπικές, ανέκδοτες και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στιγμές συγκινητικές, γεμάτες ευαισθησία και αλληλεγγύη που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο. Αφηγήσεις που δείχνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης στην αναζήτηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια. Γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή διαφορετικών ανθρώπων,ξένοι που ήρθαν κοντά για μια στιγμή και η μοίρα τους άλλαξε για πάντα.

image

Χριστίνα Παπαγεωργίου, Συντονίστρια προγραμμάτων. ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Μετά την καταιγίδα που κατέστρεψε τα πάντα, οι 180 οικογένειες δεν πιστεύαν στα μάτια τους και χειροκροτούσαν από χαρά και ευγνωμοσύνη, όταν το γεμάτο φορτηγό μας μπήκε μέσα στο χωριό.

image

Βασίλης Στραβαρίδης, Συντονιστής προγραμμάτων, ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ: Συνειδητοποιώ τις διαφορετικές ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της κάθε περιοχής του κόσμου. Είναι δύσκολο να περάσουμε το πρόβλημα της μιας πλευράς στην άλλη.

«Είμαστε μαζί από "μωρά". Έχουμε ζήσει τόσα πολλά μαζί. Δεν τους έχω φωτογραφίσει όλους, η επιλογή ήταν τυχαία, αλλά το κλίμα είναι πάντα το ίδιο, το πρόσωπο αλλάζει. Αυτή τη φορά όμως, δώσαμε βαρύτητα στο ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που αφήνουν τις ζωές τους, τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους και πάνε να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου. Στο πάτωμα, ανάμεσα στα χαλάσματα υπάρχουν, όπως βλέπεις, κομμάτια με φράσεις στις οποίες έχουμε συνοψίσει ουσιαστικά το βίωμα του καθενός. Εκείνο που τον σημάδεψε, τη δική του προσωπική ιστορία από αυτό το ταξίδι των MSF».

image

Κωνσταντίνα Μπουγονικολού, ψυχολόγος, ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ: Το πρώτο σοκ το έπαθα όταν είδα ένα νοσοκομείο γεμάτο από ενήλικες και παιδιά, όλοι φορείς του ΑΙDS. Mου είναι δύσκολο να αποδεχτώ ότι τα παιδιά είναι φορείς.

image

Αρετή Γρηγοράτου, Συντονίστρια Ανθρώπινου Δυναμικού. ΑΙΤΗ: Τα πρώτα μου Χριστούγεννα σε αποστολή ήταν τα καλύτερα. Οργανώσαμε γιορτή, μοιράσαμε δώρα στους ασθενείς μας και πήραμε την αγάπη τους.

Αυτές τις προσωπικές ιστορίες κατέγραψε ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαυρογένης σε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, «25 χρόνια χωρίς σύνορα - The Untold Stories», κατoρθώνοντας να χωρέσει μέσα σε 70 λεπτά τις μεγαλύτερες νίκες, αγωνίες και προκλήσεις του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

image

image

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Στιγμές Αλήθειας», Έκθεση Φωτογραφίας της Μαριλένας Σταφυλίδου

Ο φακός της φωτογράφου απαθανατίζει τις στιγμές αλήθειας 25 προσώπων που εδώ και 25 χρόνια γράφουν την ιστορία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Αίθουσα «Αποθήκη» - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 18-22 Νοεμβρίου, 10.00 – 22.00

Εγκαίνια έκθεσης: Αίθουσα «Αποθήκη» - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, 20:00

Μουσική από την παραγωγό του Pepper 96.6, Λουκία Σούπουλη.

«Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα»

Οι προβληματισμοί, τα όρια και τα περιθώρια στην ανταπόκριση οργανώσεων, κοινωνίας και Πολιτείας.

-ArjanHehenkamp Γενικός Διευθυντής Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ολλανδικό Τμήμα

- Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα

-YonousMuhammadi, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

- Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

-JulianSheather, Επικεφαλής του Τμήματος Ηθικής του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (DeputyHeadofEthicsofBritishMedicalAssociation)

Συντονισμός: Aποστόλης Φωτιάδης, Δημοσιογράφος

Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ώρα 18.00

Recruitment Info Day

Μπορείς να γίνεις Γιατρός Χωρίς Σύνορα ακόμη κι αν δεν είσαι γιατρός; Ποιες είναι οι βασικότερες δυσκολίες σε μια αποστολή; Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Η ομάδα Ανθρώπινου Δυναμικού περιμένει τις ερωτήσεις σου στο “MSF Café” (ώρες προσέλευσης 10:00-13:00 & 17:00-18:30) αλλά και στο "Recruitment Info Session" (13:30 -15:00) ενώ θα έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις με τους ανθρώπους μας που συμμετείχαν στις αποστολές στο "DebatewithourExpats" (15:30 -17:00).

Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σάββατο 21 Νοεμβρίου, 10.00 - 18.00

«25 χρόνια χωρίς σύνορα – The UntoldStories», Προβολή ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαυρογένη

Ένας μαθητής λυκείου που ονειρεύεται να δημιουργήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, ένας ασθενής που δεν θέλει να αποχωριστεί το μοναδικό ζευγάρι παπούτσια, ένας τοκετός υπό το φως των κεριών… 25 χρόνια δράσης αναβιώνουν μέσα από τις προσωπικές, ανέκδοτες ιστορίες 25 ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από το 1990 μέχρι σήμερα.

Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο - Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ώρα 20:00

Info: 18-22 Νοεμβρίου 2015 – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Είσοδος Ελεύθερη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY