Ελλαδα

Ο αρχιεπίσκοπος για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων

Τι λέει το  γράμμα του στον υπουργό για το ν/σ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100048-199942.jpg

«Νεοφιλελεύθερη επιβράβευση της ανευθυνότητας στις διαπροσωπικές σχέσεις» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια, ο ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σε γράμμα του προς τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, έχοντας την εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου της ορθόδοξης εκκλησίας:

• Αναρωτιέται τι διαπαιδαγώγηση παίρνουν οι πολίτες από ένα νομοθέτημα και τι ηθικό μήνυμα λαμβάνουν όταν το κράτος θεσπίζει ένα νομικό υποκατάστατο του μυστηρίου του γάμου, μια δήθεν «ελαφρά μορφή» του, που έχει όμως όλες τις συνέπειες του γάμου.

• Καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «αν καθιστώντας θεσμό του κράτους την "ομοφυλοφιλική συμβίωση" είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της "ομοφυλοφιλικής οικογένειας", καθώς δεδηλωμένος στόχος του οργανωμένου ακτιβισμού δεν είναι μόνο η νομική αναγνώριση της συμβιώσεως, αλλά περαιτέρω η κατοχύρωση δικαιώματος για από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας παιδιών (μέσα από υιοθεσίες, παρένθετες μητέρες κ.λπ.) από ομόφυλα ζευγάρια».

• Χαρακτηρίζει το σύμφωνο «σκαιά απομίμηση του γάμου που απευθύνεται σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν σχέση και οικογένεια, ξεγελώντας τον εαυτό τους ότι δεν αναλαμβάνουν κάποια σοβαρή ευθύνη».

• Ισχυρίζεται πως το ν/σ αλλοιώνει την ίδια την οικογένεια και θεσπίζει την «εξώγαμη» οικογένεια. Η ύπαρξη οικογένειας δεν αφορά μόνο τα άτομα, την ελευθερία και την ιδιωτικότητά τους, αλλά είναι θέμα συντήρησης του οικογενειοκεντρικού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας.

• Λέει πως, αν και το σύμφωνο διαφημίζεται ως νομοθετική πρόοδος, αναγνωρίζοντας τον πατέρα και τη μητέρα ως «συμβαλλόμενο» και «αντισυμβαλλόμενο» ουσιαστικά «αποτελεί οπισθοδρόμηση σε ειδωλολατρικές εποχές και στον θεσμό της "παλλακείας"», που αξιοποιήθηκε από όσους συμβίωναν χωρίς πρόθεση έγγαμης συμβίωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ