- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θρίλερ με την ανάσυρση των πτωμάτων από θαλάσσια σπηλιά στις Μαλδίβες - Αξιωματικός του στρατού έχασε τη ζωή του
Αξιωματικός του στρατού έχασε τη ζωή του στην επικίνδυνη προσπάθεια ανάσυρσης
Γιατί η επιχείρηση για την ανάσυρση των πτωμάτων θεωρείται επικίνδυνη και τι ισχύει για τέτοιου είδους καταδύσεις στις Μαλδίβες
Σπηλαιολόγοι διεθνούς κύρους έφτασαν στις Μαλδίβες για να εντείνουν τις έρευνες για την ανάσυρση των πτωμάτων των τεσσάρων Ιταλών που έχασαν τη ζωή τους ενώ έκαναν καταδύσεις στο νησί. Μια ημέρα νωρίτερα, ένας αξιωματικός του στρατού έχασε τη ζωή του κατά την επικίνδυνη επιχείρηση ανάσυρσης.
Τρεις Φινλανδοί δύτες από το Divers Alert Network, μια παγκόσμια ομάδα ασφάλειας κατάδυσης, προσγειώθηκαν στις Μαλδίβες την Κυριακή και κατευθύνονταν προς την τοπική ομάδα ακτοφυλακής για να εργαστούν πάνω σε μια νέα στρατηγική για την ολοκλήρωση της αποστολής, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Μαλδίβων, Μοχάμεντ Χουσεΐν Σαρίφ. «Τους σύστησε η Ιταλία και έχουν ολοκληρώσει βαθιές καταδύσεις και καταδύσεις σε σπηλιές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σαρίφ στο CNN.
Ένας τέταρτος ειδικός στις καταδύσεις αναμένεται να ενταχθεί στην φινλανδική ομάδα την Κυριακή, όπως και εξειδικευμένος εξοπλισμός από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το χρονικό της τραγωδίας στις Μαλδίβες
Πέντε Ιταλοί δύτες έχασαν τη ζωή τους μετά την εξερεύνηση της ατόλης Βάαβου την Πέμπτη, γεγονός που οδήγησε στην έναρξη της πολυεθνικής αποστολής διάσωσης. Το πτώμα του εκπαιδευτή καταδύσεων Τζανλούκα Μπενεντέτι βρέθηκε στο στόμιο της σπηλιάς, γεγονός που οδηγεί τις αρχές στο συμπέρασμα ότι οι άλλοι τέσσερις παραμένουν μέσα, δήλωσε ο Σαρίφ. Πρόκειται για τη Μόνικα Μοντεφαλκόνε, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας, την κόρη της Τζόρτζια Σομμακάλ, τον θαλάσσιο βιολόγο Φεντερίκο Γκουαλτιέρι και την ερευνήτρια Μουριέλ Οντενίνο.
Ο ανώτερος στρατιωτικός δύτης λοχίας Μοχάμεντ Μαχουντί πέθανε το Σάββατο κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης αποστολής διάσωσης στο σπήλαιο, το οποίο στο βαθύτερο σημείο του βρίσκεται 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια (περίπου όσο είναι το ύψος ενός 20όροφου κτιρίου) και έχει μήκος 200 μέτρα. «Ήταν ένας από τους πιο έμπειρους δύτες, κάτι που δείχνει πόσο δύσκολη είναι αυτή η κατάδυση», είπε ο Σαρίφ.
Οι δυσκολίες στην επιχείρηση ανάσυρση των πτωμάτων από τη θαλάσσια σπηλιά
Κάθε κατάδυση διάσωσης περιορίζεται σε περίπου τρεις ώρες λόγω των απαιτήσεων οξυγόνου και αποσυμπίεσης, δήλωσε ο Shareef. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του Σαββάτου, δύο δύτες σημάδεψαν την είσοδο του σπηλαίου εκτοξεύοντας ένα μπαλόνι προς την επιφάνεια του νερού. Αυτό επέτρεψε στο υπόλοιπο πλήρωμα να κολυμπήσει κατευθείαν προς αυτό και να μεγιστοποιήσει τον χρόνο του μέσα.
Ωστόσο, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, με απρόβλεπτα ισχυρά ρεύματα, στενά περάσματα που οδηγούν σε έναν τεράστιο θάλαμο και κατάμαυρο σκοτάδι σε όλη την έκταση, είπε ο Σαρίφ. Πριν από την επανεμφάνιση, οι δύτες πρέπει να παραμείνουν σε ρηχά νερά για αποσυμπίωση μετά την ανάδυση από τα βάθη του σπηλαίου. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Mahudhee, μέλος της εθνικής αμυντικής δύναμης, πέθανε από επιπλοκές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
Οι Μαλδίβες έχουν εκτεταμένα πρωτόκολλα ασφάλειας στο νερό και έμπειρους δύτες, δήλωσε ο Σαρίφ, σημειώνοντας ότι η ωκεάνια έκταση του αρχιπελάγους είναι περίπου 3.000 φορές μεγαλύτερη από την χερσαία μάζα του.
Ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της κατάδυσης
Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη στους δύτες - και πώς έφτασαν όλοι σε τέτοια βάθη. «Για ψυχαγωγικές και εμπορικές καταδύσεις, σύμφωνα με το νόμο, κανείς δεν επιτρέπεται να πάει περισσότερο από 30 μέτρα και δυστυχώς, αυτό φαίνεται να έχει συμβεί πολύ πιο βαθιά, επειδή ακόμη και το στόμιο του σπηλαίου βρίσκεται σχεδόν 50 μέτρα κάτω», είπε ο Σαρίφ.
Η άδεια του σκάφους έχει ανασταλεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας, σύμφωνα με τον Shareef, ο οποίος δήλωσε: «Όλα θα εξεταστούν». Ο ιταλικός ταξιδιωτικός πράκτορας που διαχειρίζεται το καταδυτικό ταξίδι στις Μαλδίβες αρνήθηκε ότι ενέκρινε ή γνώριζε για την κατάδυση σε μεγάλο βάθος που παραβίασε τα τοπικά όρια, δήλωσε ο δικηγόρος του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP.
Η Οριέτα Στέλλα, εκπρόσωπος της Albatros Top Boat, δήλωσε ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας «δεν γνώριζε» ότι η ομάδα σχεδίαζε να κατέβει πέρα από τα 30 μέτρα. Η υπέρβαση αυτού του ορίου απαιτεί ειδική άδεια από τις ναυτιλιακές αρχές των Μαλδίβων και ο ταξιδιωτικός πράκτορας «δεν θα το είχε επιτρέψει ποτέ», είπε. Τα θύματα ήταν έμπειροι δύτες, αλλά ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε φαινόταν να είναι τυπικός εξοπλισμός αναψυχής και όχι τεχνικός εξοπλισμός κατάλληλος για καταδύσεις σε βαθιά σπήλαια, είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιστροφή των λειψάνων των θυμάτων, ανέφερε το AP. Το Πανεπιστήμιο της Γένοβας απέτισε φόρο τιμής στους τέσσερις αγνοούμενους δύτες, οι οποίοι είτε σπούδασαν είτε δίδαξαν στο ίδρυμα.
Οι Μαλδίβες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, καλωσορίζοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, σε σύγκριση με έναν πληθυσμό 500.000 κατοίκων. Ο Ιταλός ταξιδιωτικός πράκτορας καταδύσεων George Corbin πιστώνεται την εισαγωγή του τουρισμού στην πρώην βρετανική αποικία το 1972, φέρνοντας δημοσιογράφους και φωτογράφους στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού ως παράδεισο του «Ροβινσώνα Κρούσου».
Έκτοτε, η Ιταλία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των μεγαλύτερων τουριστικών αγορών των Μαλδίβων. Οι κυβερνήσεις των Μαλδίβων και της Ιταλίας βρίσκονται σε επικοινωνία «στο υψηλότερο επίπεδο», με τον Muizzu να εκφράζει τα «βαθιά του συλλυπητήρια» στον Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella και τις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε ο Shareef.
Πηγή: CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.