- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Black Friday – Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. ένα στα τρία e-shops για εξαπάτηση καταναλωτών
Έλεγχοι σε 20 χώρες αποκαλύπτουν παραπλανητικές εκπτώσεις και επιθετικές πρακτικές πωλήσεων online
Έλεγχοι της ΕΕ αποκαλύπτουν εκτεταμένη παραπλάνηση καταναλωτών σε online καταστήματα κατά τη περίοδο του Black Friday
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει στο φως ανησυχητικά ευρήματα για τη λειτουργία των διαδικτυακών καταστημάτων κατά την περίοδο των μεγάλων εκπτώσεων της Black Friday, καθώς ένας στους τρεις εμπόρους φαίνεται να παραπλανά τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρχές προστασίας καταναλωτών από περίπου 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, πραγματοποίησαν ελέγχους σε περισσότερους από 300 online εμπόρους κατά τη διάρκεια της Black Friday και της Cyber Monday.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων προχώρησε σε παραπλανητικές εκπτώσεις, πρακτική που περιλαμβάνει την τεχνητή αύξηση τιμών λίγο πριν την εφαρμογή των προσφορών, κάτι που απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ψηφιακά τεχνάσματα και πως επηρεάζονται οι καταναλωτές τη Black Friday
Πέρα από τις ψευδείς εκπτώσεις, οι έλεγχοι ανέδειξαν και σειρά από επιθετικές ή παραπλανητικές πρακτικές πώλησης. Συγκεκριμένα, το 36% των εμπόρων επιχείρησε να προσθέσει επιπλέον προϊόντα στα καλάθια αγορών χωρίς σαφή συγκατάθεση των χρηστών.
Παράλληλα, το 18% χρησιμοποίησε τεχνικές υψηλής πίεσης, όπως ενδείξεις περιορισμένης διαθεσιμότητας ή χρονομετρητές αντίστροφης μέτρησης, με στόχο να επιταχύνει την αγοραστική απόφαση. Επιπλέον, το 10% των καταστημάτων αποκάλυπτε πρόσθετες χρεώσεις –όπως έξοδα αποστολής ή υπηρεσιών– μόνο στα τελικά στάδια της αγοράς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι πρακτικές όπως η παραπλανητική τιμολόγηση, οι ψευδείς ισχυρισμοί περί εξάντλησης αποθεμάτων και η απόκρυψη κόστους συνιστούν παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών.
Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι εθνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κυρώσεις και μέτρα κατά των επιχειρήσεων που εντοπίστηκαν να παρανομούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 μηδένισε τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Εικόνες καταστροφής από το σημείο της σύγκρουσης με την νταλίκα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.