- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από γαστρονομικός «κομπάρσος» σε διεκδικητή: Το Λονδίνο πλησιάζει το Παρίσι σε αστέρια Michelin
Mια μετατόπιση που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε απίθανη
Το Λονδίνο απειλεί το Παρίσι: Η νέα δύναμη των αστεριών Michelin
Η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή υψηλή γαστρονομία αποκτά νέο ενδιαφέρον, καθώς το Λονδίνο δείχνει να κλείνει την απόσταση από το Παρίσι στα αστέρια Michelin. Τα στοιχεία του 2026 αποτυπώνουν μια δυναμική μετατόπιση που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε απίθανη.
Στην πρόσφατη τελετή απονομής στο Δουβλίνο, Βρετανία και Ιρλανδία προσέθεσαν ακόμη 21 εστιατόρια με αστέρι Μichelin, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 230. Το Bonheur στο Λονδίνο απέσπασε δύο αστέρια μόλις τρεις μήνες μετά το άνοιγμά του, το Row on 5 αναβαθμίστηκε από ένα σε δύο αστέρια, ενώ το Ugly Butterfly στο Νιουκουέι κέρδισε το πρώτο του αστέρι, ενισχύοντας τη δυναμική και εκτός πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με ανάλυση της The Times, από το 2021 καταγράφεται καθαρή αύξηση 45 εστιατορίων με αστέρι στη Βρετανία και την Ιρλανδία — άνοδος 24%. Την ίδια περίοδο, η Γαλλία σημείωσε αύξηση μόλις 3%, η Γερμανία 4%, η Ιταλία 6% και η Ισπανία 11%, ενώ η Ιαπωνία κατέγραψε πτώση 27%.
Το Λονδίνο συγκεντρώνει πλέον 88 από τα 230 βραβευμένα εστιατόρια της Βρετανίας και Ιρλανδίας. Το Παρίσι παραμένει μπροστά με 131 αστέρια, όμως ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής πρωτεύουσας δημιουργεί νέα δεδομένα. Με τη σημερινή τάση, το Λονδίνο θα μπορούσε να πλησιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το Παρίσι μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο σεφ Άνταμ Χάντλινγκ, ιδιοκτήτης του Ugly Butterfly και του Frog στο Κόβεντ Γκάρντεν, αποδίδει την άνοδο σε μια νέα βρετανική γαστρονομική αυτοπεποίθηση. Όπως επισημαίνει, οι νεότεροι σεφ εγκαταλείπουν τη μίμηση της γαλλικής σχολής και επενδύουν σε τοπικά προϊόντα και πειραματισμό. «Στη Βρετανία δεν υπάρχει “βιβλίο κανόνων” για το τι πρέπει να είναι η υψηλή κουζίνα», σημειώνει.
Παρά την εντυπωσιακή άνοδο, η συνολική διαφορά παραμένει σημαντική. Η Γαλλία διαθέτει 659 εστιατόρια με αστέρι, εκ των οποίων 34 με τρία αστέρια. Η πλήρης ανατροπή της πρωτιάς δεν είναι άμεση — αλλά το αφήγημα έχει ήδη αλλάξει.
Η χώρα που για δεκαετίες θεωρούνταν γαστρονομικά «δευτερεύουσα» δείχνει πλέον να εξελίσσεται στον ταχύτερα ανερχόμενο παίκτη της ευρωπαϊκής υψηλής κουζίνας. Και η μονομαχία Λονδίνου–Παρισιού μόλις ξεκίνησε.
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.