- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Σφοδρή επίθεση Νιούσομ στην Ευρώπη για τη Γροιλανδία: «Σκύβουν μπροστά στον Τραμπ»
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ξέσπασμα στο Νταβός: NΙΟΎΣΟΜ κατηγορεί την Ευρώπη ότι “κυλιέται” μπροστά στον Τραμπ
Σφοδρή επίθεση κατά των Ευρωπαίων ηγετών εξαπέλυσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, κατηγορώντας τους για «συνενοχή» απέναντι στις απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Νιούσομ – εκ των φαβορί των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2028 – δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι «παίζονται» από τον Αμερικανό πρόεδρο και χαρακτήρισε τις προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μαζί του «όχι διπλωματία, αλλά βλακεία».
«Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να είναι συνένοχοι», είπε. «Δεν αντέχω αυτή τη στάση. Όλοι γονατισμένοι. Έπρεπε να είχα φέρει επιγονατίδες για τους ηγέτες… είναι αξιοθρήνητο».
Ο Νιούσομ επανέλαβε μάλιστα το γνωστό του ειρωνικό σχόλιο για τις «επιγονατίδες» που – όπως συχνά λέει – χρειάζονται όσοι σκύβουν μπροστά στον Τραμπ, τις οποίες μάλιστα πουλά και μέσω της ιστοσελίδας του, με σύνθημα «στη χαμηλή τιμή της ψυχής σας».
Οι δηλώσεις έρχονται ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται διστακτικές να συγκρουστούν ανοιχτά με την Ουάσινγκτον, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ τόσο στο εμπόριο όσο και στην ασφάλεια.
Την ίδια ώρα, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν ρόλο «διαμεσολαβητή» με τον Τραμπ, προκειμένου να αποτρέψουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ή τη μείωση της στήριξης προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις του Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία – η οποία αποτελεί ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας – και οι απειλές του για επιβολή δασμών στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει έντονη αναστάτωση και συζητήσεις για αντίποινα από την πλευρά της ΕΕ.
Πριν από το Νταβός, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να ζητήσουν συνάντηση με τον Τραμπ. Σε επιστολή του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε υιοθέτησε κολακευτικό τόνο, συγχαίροντας τον Αμερικανό πρόεδρο για τις εξελίξεις στη Συρία και δηλώνοντας «δεσμευμένος να βρεθεί λύση» για τη Γροιλανδία.
Για τον Νιούσομ, όμως, αυτή η στάση ισοδυναμεί με υποχώρηση. «Αυτό δεν είναι διπλωματία», είπε. «Είναι παράδοση».
Πηγή: Guardian
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα δύο ζώα θα περάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια σε έναν ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Eκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την έξωση της 87χρονης
Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «μείζον περιστατικό»
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
H ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μπροστά σε άδεια έδρανα εν όψει των εκλογών στο Ισραήλ
Στο πλευρό της 87χρονης γυναίκας διαδηλωτές
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.