- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Γαλλικό χωριό σε σοκ μετά την κλοπή 450 κιλών σαλιγκαριών – «Ήξεραν τι έκαναν» λέει η οικογένεια παραγωγών
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Γαλλικό χωριό σε σοκ μετά την κλοπή 450 κιλών σαλιγκαριών – «Ήξεραν τι έκαναν» λέει η οικογένεια παραγωγών
Μια κλοπή που μόνο με «γαστρονομικό χτύπημα» μπορεί να περιγραφεί έχει αναστατώσει το χωριό Souligné-sous-Ballon στη βορειοανατολική Γαλλία: άγνωστοι αφαίρεσαν περίπου 450 κιλά φρέσκων και κατεψυγμένων σαλιγκαριών, αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, από οικογενειακή φάρμα λίγο πριν από την κορύφωση της χριστουγεννιάτικης ζήτησης.
Η οικογένεια Dauvergne, που διατηρεί την επιχείρηση σαλιγκαριών από το 1999, εκτιμά ότι οι δράστες είχαν εξειδικευμένη γνώση της αγοράς. «Πιστεύουμε ότι ήταν άνθρωποι που ξέρουν – ένας γνώστης ή επαγγελματίας. Μόνο έτσι μπορείς να κλέψεις ολόκληρη την παραγωγή ακριβώς αυτή την περίοδο», δήλωσε η 20χρονη Ινές Ντοβέρν, μέλος της οικογένειας.
Ο πατέρας της, Ζαν-Ματιέ, αντιλήφθηκε την κλοπή στις 24 Νοεμβρίου: η πόρτα του καταστήματος ήταν ανοιχτή, όπως και οι χώροι κουζίνας και εργαστηρίων, ενώ στα γραφεία είχαν αδειάσει συρτάρια με μετρητά. Το βασικό όμως πλήγμα ήταν η εξαφάνιση σχεδόν όλης της αποθηκευμένης παραγωγής – περίπου 990 λίβρες σαλιγκαριών που προορίζονταν για την περίοδο αιχμής των εορτών.
Στη Γαλλία καταναλώνονται περίπου 17.000 τόνοι σαλιγκαριών τον χρόνο, με την κορύφωση να σημειώνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι ντόπιοι παραγωγοί καλύπτουν μόλις το 5% της εγχώριας αγοράς, ενώ η άγρια συλλογή περιορίζεται αυστηρά.
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο, τα οποία διαθέτουν διαδικτυακά, σε αγορές αλλά και σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, όπως το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin «Le Parc» στη Ρενς. Η φάρμα λειτουργεί επίσης ως τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες που δοκιμάζουν escargot και μαθαίνουν για την εκτροφή.
Η απώλεια παραμονές εορτών δεν μπορεί να αναπληρωθεί. «Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να ωριμάσει ένα σαλιγκάρι. Δεν υπάρχει τρόπος να καλύψουμε το κενό φέτος», εξήγησε η Ινές. Άλλοι εκτροφείς έχουν ήδη προσφερθεί να βοηθήσουν ώστε η οικογένεια να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Ένα μόνο στοιχείο παρηγοριάς: οι λεγόμενοι “παραγωγοί” – τα σαλιγκάρια που γεννούν αυγά και αποτελούν τη βάση του κύκλου παραγωγής – δεν κλάπηκαν. «Τουλάχιστον μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη χρονιά», είπε η Ινές Ντοβέρν. «Αν έχουμε καλή σεζόν, θα ξανασταθούμε στα πόδια μας».
Πηγή: The New York Times
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.