- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πραξικόπημα στη Μαδαγασκάρη: Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία - Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος
Εκλογές στη χώρα εντός των επόμενων 60 ημερών
Μαδαγασκάρη: Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο παραμένουν ακόμη συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές
Η στρατιωτική μονάδα που είχε ταχθεί στο πλευρό του κινήματος κατά του προέδρου της Μαδαγασκάρης Αντρί Ρατζοελίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι «ανέλαβε την εξουσία», αμέσως μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που καθαίρεσε τον αρχηγό του κράτους.
«Θα αναλάβουμε από σήμερα την εξουσία και διαλύουμε τη Γερουσία και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Εθνοσυνέλευση θα συνεχίσει το έργο της» ανέφερε ο συνταγματάρχης Μικέλα Ραντριανιρίνα σε μια ομιλία του έξω από το προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε τον συνταγματάρχη Ραντριανιρίνα να αναλάβει την προεδρία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και του ζήτησε να οργανώσει εκλογές εντός των επόμενων 60 ημερών.
Λίγο νωρίτερα, ο Ρατζοελίνα, που βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία, ανακοίνωσε ότι διαλύει την Εθνοσυνέλευση και κατήγγειλε ότι η παραπομπή του σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης «στερείτο νομιμότητας».
Σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI ο Ρατζοελίνα έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, με γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Ο στρατός του είχε αναθέσει την εξουσία για πρώτη φορά το 2009, έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση.
«Θα συστήσουμε μια επιτροπή αποτελούμενη από αξιωματικούς του στρατού, της χωροφυλακής, της εθνικής αστυνομίας. Ίσως να υπάρχουν και πολίτες σύμβουλοι σε αυτήν. Αυτή η επιτροπή θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο της προεδρίας. Ταυτόχρονα, μέσα σε μερικές ημέρες, θα συγκροτήσουμε πολιτική κυβέρνηση», είπε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου ο συνταγματάρχης Ραντριανιρίνα, ο επικεφαλής της μονάδας Capsat.
Η μονάδα αυτή, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα του 2009, ανέτρεψε την ισορροπία δυνάμεων το Σάββατο, όταν ενώθηκε με τους διαδηλωτές που είχαν ξεκινήσει το κίνημα διαμαρτυρίας στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματικοί της κάλεσαν τις δυνάμεις ασφαλείας «να αρνηθούν να πυροβολήσουν» τους διαδηλωτές και στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους.
Συνολικά 130 από τους 163 βουλευτές, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα που απαιτούνται, ψήφισαν σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του Αντρί Ρατζοελίνα. Κανονικά, η καθαίρεση θα έπρεπε να επικυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως διαλύθηκε από τον στρατό.
Η Μαδαγασκάρη, ένα φτωχό νησί του Ινδικού Ωκεανού, έχει μακρά ιστορία λαϊκών εξεγέρσεων και στρατιωτικών κυβερνήσεων.
Ο πρόεδρος Ρατζοελίνα είπε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει «πολλές επίσημες επισκέψεις σε φιλικές χώρες, μέλη του SADC», του Οργανισμού Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.
Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο παραμένουν ακόμη συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές. Πρόκειται κυρίως για νέους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συλλογικότητας GenZ, με τους οποίους στη συνέχεια ενώθηκαν εργαζόμενοι, μετά την απεργία που κήρυξαν πολλά συνδικάτα, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας.
Τουλάχιστον το 80% των 32 εκατομμυρίων κατοίκων της Μαδαγασκάρης ζει με λιγότερα από 2,80 ευρώ την ημέρα, είναι δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Η ομάδα Homeland Justice ισχυρίζεται ότι απέκτησε emails βουλευτών και προειδοποιεί για αποκαλύψεις
Η φυγή από το ξενοδοχείο με σκάλες κινδύνου και SOS από κινητά - Διχασμένη η ομάδα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μειώσει τις τιμές βενζίνης
Η Ιταλία απέκτησε σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζο για να αποτρέψει την αγορά του από ιδιώτες συλλέκτες
Απ’ ό,τι φαίνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πετυχαίνει πάντα τους στόχους του
Ενδείξεις για σχέδιο παρεμπόδισης ναυσιπλοΐας εντοπίζουν οι ΗΠΑ-Μικρά σκάφη μεταφέρουν νάρκες
Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς
Το Ιράν αντιδρά, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρό όσο περιμέναμε, είπε ο επικεφαλής του Επιτελείου Στρατού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.