- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελλάδα-Τουρκία: Ζητώντας βοήθεια από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Προτάσεις για ανθεκτικές στον χρόνο λύσεις για τα ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ζητήσαμε από την τεχνητή νοημοσύνη να προτείνει τις καλύτερες λύσεις στα ελληνοτουρκικά. Τι συμπεριλαμβάνεται στην «ιδανική λύση»;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα αχρηστεύσει, όπως διαβάζουμε, πολλά επαγγέλματα. Αναρωτήθηκα λοιπόν, απολαμβάνοντας τις διακοπές μου, αν θα μπορούσε να βγάλει στη σύνταξη δημοσιολογούντες, όπως ο γράφων, ειδικούς επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, αλλά και γιατί όχι, διπλωμάτες. Αποφάσισα να κάνω ένα τεστ. Της έθεσα το ερώτημα: ποια θα ήταν η καλύτερη λύση στα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας. Εντάξει, να το αποδεχθούμε, με την απαραίτητη δόση χιούμορ. Από λύση Τραμπ, ωστόσο, μπορεί η ΑΙ να αποδειχθεί σοφότερη.
Η αρχική αντίδραση ήταν ενθαρρυντική. Η απάντηση, με ενημέρωσε, παίρνει λίγο χρόνο ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) να μπορέσει να σκεφτεί καλύτερα το πρόβλημα. Της πήρε 23 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα ήταν μια προσέγγιση «του χαμηλότερου ρίσκου», με έξι συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες «σύμφωνα με πολλούς ειδικούς» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανθεκτική στον χρόνο λύση. Ήταν ένα μάλλον τεχνικό κείμενο, περίπου 500 λέξεων, κάτι σαν περίληψη, executive summary θα το ονόμαζαν οι ειδικοί, μιας πιο ολοκληρωμένης πρότασης. Κατέληγε δε στην επισήμανση πως «αν το επιθυμείτε» μπορώ να σας ετοιμάσω ένα δείγμα συμφωνίας με συγκεκριμένα ορόσημα σε βάθος ενός έτους. Θα το δούμε κι αυτό, συμφωνίες κορυφής made by AI.
Οι προτάσεις σε γενικές γραμμές γνωστές. Σε μεγάλο βαθμό δικαιώνουν την ελληνική προσέγγιση, αλλά και την πολιτική της φιλίας που ακολουθούν οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια. Προτείνει μάλιστα τη θεσμοθέτησή της σε μόνιμη βάση, ένα είδος ομπρέλας για όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες. Δίνει βάρος στη συμφωνημένη αποφυγή προκλήσεων και εκπλήξεων -εδώ θα έβαζα και το ζήτημα του καλωδίου που απειλεί να ναρκοθετήσει σήμερα το κλίμα- καθώς και στους μηχανισμούς αποκλιμάκωσης της έντασης. Ακόμα εισηγείται θετικές πρωτοβουλίες, στον πολιτισμό, την εκπαίδευση ή την οικονομία - για παράδειγμα την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεχώρισα, ωστόσο, δύο προτάσεις, τις οποίες βρίσκω ενδιαφέρουσες.
Στην πραγματικότητα το ΑΙ λέει ότι θα προκύψει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές στο σύνολο τους οι ελληνικές θέσεις
Η πρώτη είναι η υιοθέτηση ουσιαστικά της ελληνικής πρότασης για παραπομπή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη διαιτησία. Όπως σημειώνεται, η Τουρκία θέλει να περιληφθούν και άλλα ζητήματα προς διευθέτηση όπως ο εναέριος χώρος, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και οι γκρίζες ζώνες. Αυτά όμως, τονίζεται, θα οδηγούσαν τη διαδικασία σε εκτροχιασμό. Έτσι προτείνεται να παραπεμφθεί μόνο η οριοθέτηση είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναφέρονται ανάλογες περιπτώσεις τις οποίες έχει κρίνει το δικαστήριο, ενώ σημειώνεται, με έμμεση αναφορά στο Καστελλόριζο, ότι στο παρελθόν έχει αναγνωριστεί πλήρης επήρεια σε μεγάλα νησιά και περιορισμένη επήρεια σε μικρότερα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, λέει ότι θα προκύψει κάποιος συμβιβασμός, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές στο σύνολο τους οι ελληνικές θέσεις.
Η δεύτερη πρόταση ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ένα θέμα ταμπού για την Ελλάδα. Προτείνεται, λοιπόν, η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, η συνεργασία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θάλασσα καθώς και κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος (τα θαλάσσια πάρκα ήταν μια καλή ευκαιρία). Όπως σημειώνεται, τα κέρδη από τη συνεκμετάλλευση μπορεί να μοιραστούν 50-50, ή να συμφωνηθεί κάποιο άλλο ποσοστό με μεγαλύτερο μερίδιο στο παράκτιο κράτος, ή πάλι να υπάρξει ένας κοινός λογαρισμος (escrow) και η κατανομή να γίνει μετά την τελική κρίση του δικαστηρίου.
Να πω την αμαρτία μου... Ο πραγματικός λόγος που ζήτησα τη βοήθεια του ΑΙ ήταν αυτός: για να δω αν στην «ιδανική» λύση περιλαμβάνεται και η συνεκμετάλλευση. Στην Ελλάδα ελάχιστοι πολιτικοί έχουν δει θετικά μια τέτοια προοπτική. Για την ακρίβεια, αν δεν μου διαφεύγει κάποιος, γνωρίζω μόνον δύο: την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Λεωνίδα Κύρκο.
Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να περιληφθεί στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης και η αντιπαράθεση με την Ελλάδα αποτελεί εμπόδιο.
Θα μπορούσε μια τέτοια πρωτοβουλία να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο συνήθως οδηγούνται οι συνομιλίες Ελλάδας Τουρκίας τα τελευταία χρόνια; Η συγκυρία είναι θετική. Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να περιληφθεί στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης και η αντιπαράθεση με την Ελλάδα αποτελεί εμπόδιο. Από την άλλη πλευρά έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις. Ορισμένοι ειδικοί έχουν φτάσει να θεωρούν τη συνεκμετάλλευση πρώτο βήμα για την αλλαγή συνόρων. Επιφυλάξεις οι οποίες αίρονται, βέβαια, αν συμφωνηθεί ταυτόχρονα και η παραπομπή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε διαιτησία. Ο καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο, είναι το πολιτικό κλίμα στις δύο χώρες. Και τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι αρνητικό. Με την κυβέρνηση να πιέζεται μέσα από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία και την αντιπολίτευση πλήρως ευθυγραμμισμένη σε έναν αδιέξοδο μαξιμαλισμό, δεν υπάρχουν περιθώρια για σοβαρές πρωτοβουλίες. Πόσο μάλλον για προσεγγίσεις που συγκρούονται με κατεστημένες αντιλήψεις για την εξωτερική πολιτική. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί να μην κλείσει σύντομα. Η προσέγγιση της Ευρώπης, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.