- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κίνα και Καναδάς απαντούν με αντίποινα στους δασμούς Τραμπ
Καταρρέουν οι αγορές αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου
Η Κίνα και ο Καναδάς προχωρούν σε αντίποινα μετά την έναρξη ισχύος των εμπορικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ - Πέφτουν οι αγορές.
Η Κίνα και ο Καναδάς ανακοίνωσαν αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε το ευρύ σχέδιο δασμών του τα μεσάνυχτα ώρα ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο.
Οι αμερικανικοί δασμοί τέθηκαν σε ισχύ με 25% επί των προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό, τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, καθώς και 20% επί των κινεζικών προϊόντων – διπλασιάζοντας τον προηγούμενο δασμό κατά της Κίνας από τον περασμένο μήνα.
Οι δασμοί θα επηρεάσουν πάνω από 918 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό.
Η Κίνα θα επιβάλει νέους δασμούς σε σειρά προϊόντων από τις ΗΠΑ
Η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε μια σειρά γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Το υπουργείο Οικονομικών της δήλωσε ότι θα επιβληθούν επιπλέον 15% δασμοί σε κοτόπουλο, σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι, καθώς και επιπλέον 10% δασμοί σε σόργο, σόγια, χοιρινό, βοδινό, αλιευτικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τριντό: Απαντά άμεσα στους δασμούς Τραμπ ο Καναδάς
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι η Οτάβα θα απαντήσει άμεσα με 25% δασμούς σε εισαγωγές αξίας 30 δισ. καναδικών δολαρίων (20,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ) από τις ΗΠΑ.
Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Καναδάς θα στοχεύσει την αμερικανική μπίρα, το κρασί, το μπέρμπον, τις οικιακές συσκευές και τον χυμό πορτοκαλιού από τη Φλόριντα.
Αν οι δασμοί του Τραμπ παραμείνουν σε ισχύ για 21 ημέρες, θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε άλλα 125 δισ. καναδικά δολάρια (86,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.
«Οι δασμοί θα διαταράξουν μια εξαιρετικά επιτυχημένη εμπορική σχέση», δήλωσε ο Τριντό, προσθέτοντας ότι παραβιάζουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά που υπέγραψε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία.
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, αναμενόταν να ανακοινώσει την απάντησή της το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Πτώση των αγορών
Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν πτώση – μετά από απότομες απώλειες στις αμερικανικές αγορές τη Δευτέρα – καθώς ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,6%, ο TWII της Ταϊβάν κατά 0,5% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατά 0,8%.
Το καναδικό δολάριο και το μεξικανικό πέσο έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους μέσα σε έναν μήνα την Τρίτη.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 57 μονάδες ή 0,65% στην αρχή των συναλλαγών, στις 8.813 μονάδες, μία ημέρα μετά την άνοδο πάνω από τις 8.900 μονάδες για πρώτη φορά. Ο CAC 40 της Γαλλίας έπεσε κατά 0,9% και ο Ibex της Ισπανίας κατά 0,8%.
Επιχειρηματίες προειδοποιούν για τους κινδύνους της στρατηγικής Τραμπ
Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ισχυρίζονται ότι οι υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές των ΗΠΑ από όλο τον κόσμο θα βοηθήσουν να «γίνει η Αμερική ξανά μεγάλη», επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να αποσπάσει πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις από συμμάχους και αντιπάλους στη διεθνή σκηνή.
Επιχειρήσεις εντός και εκτός των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για εκτεταμένες διαταραχές εάν η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει με αυτή τη στρατηγική.
Από τότε που κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος έχει επικεντρωθεί στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, απειλώντας αυτές τις αγορές με υψηλούς δασμούς στις εξαγωγές τους εκτός αν μειώσουν τα «απαράδεκτα» επίπεδα παράνομων ναρκωτικών που εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Ενώ τον περασμένο μήνα επέβαλε 10% δασμούς στην Κίνα, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα καθυστερήσει την επιβολή δασμών στον Καναδά και το Μεξικό. Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να μειώσει τις τιμές στις ΗΠΑ, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα μπορούσαν να πληγούν αρνητικά από τα εμπορικά του σχέδια.
Ένας δασμός 25% στον Καναδά και το Μεξικό και ένας φόρος 10% στην Κίνα θα συνιστούσε «τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων εδώ και τουλάχιστον μία γενιά», σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics, το οποίο εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο θα κόστιζε στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό πάνω από 1.200 δολάρια ετησίως.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, απειλώντας να επιβάλει «αντίστοιχους» δασμούς σε χώρες που έχουν δικούς τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Έχει δηλώσει ότι αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ ήδη από τον επόμενο μήνα.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε δήλωσή του: «Η μονομερής αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ βλάπτει το πολυμερές εμπορικό σύστημα, αυξάνει το βάρος στις αμερικανικές εταιρείες και καταναλωτές και υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ».
Το υπουργείο ανέφερε ότι προϊόντα που αναχωρούν από τις ΗΠΑ προς την Κίνα πριν από τις 10 Μαρτίου και φτάνουν πριν από τις 12 Απριλίου δεν θα υπόκεινται στους νέους δασμούς.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι δασμοί στην Κίνα επιβάλλονται επειδή η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει τη διακίνηση παράνομου φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ, κάτι που το Πεκίνο χαρακτηρίζει ως «πρόσχημα» για την απειλή προς την Κίνα.
«Η Κίνα αντιτίθεται σε αυτή την κίνηση και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα συμφέροντά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εστία της έντασης αφορά κυρίως τις σφαγές της Βολυνίας την περίοδο 1943-1945.
Τσουνάμι σε Ινδονησία και Ιαπωνία - Ζημιές σε παραθαλάσσιους οικισμούς
Περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν μιλήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον καλλιτεχνικό χώρο
Μια ματιά στη συζήτηση για την κυοφορούμενη τουρκική νομοθεσία περί ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Η επιδημία εξαπλώνεται από το Κονγκό - Ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης
«Τερματίστε τους πολέμους, βοηθήστε τους μετανάστες», ήταν το μήνυμα του ποντίφικα
Η Κάγια Κάλας προτείνει κοινές αγορές όπλων και αποζημιώσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας
Το θέμα είναι δυσάρεστο και βαρύ αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο ντούκου αν το αντιμετωπίζει δικός σου άνθρωπος
Τα καλοκαίρια ποτέ δεν ήταν δροσερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη κρύβεται
Η στρατιωτική φθορά και η οικονομική πίεση επαναφέρουν το ερώτημα για την έκβαση του πολέμου
Συναγερμός στην Ουτσουνομίγια - Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους
Μαχητικά του ΝΑΤΟ κατέρριψαν drone που μπήκε στον εναέριο χώρο της Λετονίας
Η προειδοποίηση στους κατοίκους
Ο Γκράχαμ Πλάτνερ είναι μια ακόμα υπόθεση υποψηφίου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το (ψηφιακό και μη) παρελθόν του
Σε ένα αυταρχικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική εργαλειοποιείται πλήρως για την εγχώρια πολιτική επιβίωση.
Επεισοδιακή συνέντευξη Τραμπ στο NBC
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.