- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα σανδάλια Birkenstock δεν είναι έργα τέχνης, λέει γερμανικό δικαστήριο
Η αντίδραση της εταιρείας και η μάχη κατά των αντιγραφών
Τα σανδάλια Birkenstock δεν είναι έργα τέχνης, λέει γερμανικό δικαστήριο - Η αντίδραση της εταιρείας και η μάχη κατά των αντιγραφών
Δικαστήριο στη Γερμανία εξέδωσε πλέον την απόφαση ότι τα διάσημα σανδάλια Birkenstocks, δεν αποτελούν έργα Τέχνης.
Σύμφωνα με το BBC, η εταιρεία είχε ισχυριστεί ότι τα σανδάλια Birkenstocks μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέχνη και έτσι προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, σε έναν δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει για να σταματήσει όσους επιθυμούν να πωλούν αντίγραφα των σανδαλιών με σόλα από φελλό. Δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι τα παπούτσια αυτά ήταν αντικείμενα πρακτικού σχεδιασμού. Πρόκειται για μια απόφαση που η Birkenstock αποκάλεσε «χαμένη ευκαιρία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας».
Τα Birkenstocks και η Barbie
Κάποτε τα παπούτσια της εταιρείας δεν θεωρούνταν cool, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, και απέκτησαν μεγαλύτερη προσοχή αφού η ηθοποιός Margot Robbie φόρεσε ένα ροζ ζευγάρι στην τελική σκηνή της επιτυχημένης ταινίας Barbie του 2023. Τα σανδάλια, τα οποία διαθέτουν διαμορφωμένο πέλμα, έχουν επαινεθεί για την άνεση και τη στιβαρότητά τους, ενώ πολλές επιλογές χρωμάτων και στυλ λουριών έχουν εξελιχθεί από την αρχική έκδοση με δερμάτινο λουράκι τη δεκαετία του 1960.
Παρόλο που αρχικά απορρίφθηκε από τις πασαρέλες, σύντομα έγινε αντικείμενο της μόδας, αποσπώντας τη σφραγίδα έγκρισης του σούπερ μοντέλο Kate Moss τη δεκαετία του 1990, ενώ εμφανίστηκε ακόμη και στα πόδια διασημοτήτων στα βραβεία Όσκαρ. Η εταιρεία εισήχθη τελικά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2023 και η αξία της αποτιμήθηκε σε περίπου 8,6 δισ. δολάρια – διπλάσια από την αξία της το 2021.
Η δημοτικότητα των Birkenstocks έχει οδηγήσει τους αντιπάλους να πωλούν συχνά απομιμήσεις τους, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να προβεί στη διεκδίκηση για να προστατεύσει αυτό που αποκάλεσε «εμβληματικό σχεδιασμό». Στην προκειμένη περίπτωση, η Birkenstock προσέφυγε στα δικαστήρια κατά τριών κατασκευαστών και λιανοπωλητών, επιδιώκοντας να προστατεύσει τέσσερα από τα σχέδια των σανδαλιών της.
Η απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης
Η γερμανική νομοθεσία κάνει διάκριση μεταξύ σχεδίου και τέχνης όταν πρόκειται για ένα προϊόν. Ο σχεδιασμός εξυπηρετεί έναν πρακτικό σκοπό, ενώ τα έργα τέχνης πρέπει να παρουσιάζουν μια ορισμένη ατομική δημιουργικότητα. Η τέχνη καλύπτεται από την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία διαρκεί 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού, ενώ η προστασία των σχεδίων διαρκεί 25 χρόνια από τη στιγμή που έγινε η κατάθεση.
Ο υποδηματοποιός Karl Birkenstock, που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1930, είναι ακόμα ζωντανός. Δεδομένου ότι ορισμένα από τα σανδάλια του δεν απολαμβάνουν πλέον προστασία σχεδίου, η εταιρεία επιχείρησε να αποκτήσει προστασία πνευματικών δικαιωμάτων επιδιώκοντας να χαρακτηρίσει τα υποδήματά της ως τέχνη. Αλλά ο ισχυρισμός ήταν «αβάσιμος», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Thomas Koch. Η απόφασή του πρόσθεσε ότι για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, «πρέπει να επιτυγχάνεται ένας βαθμός σχεδιασμού που να δείχνει ατομικότητα».
Η Birkenstock ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «συνεχίζει τον αγώνα της κατά των αντιγραφέων με αμείωτο σθένος» εξαντλώντας «όλα τα νομικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των μιμήσεων». Η απόφαση αυτή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, του ανώτατου πολιτικού δικαστηρίου της Γερμανίας, είναι η τελική απόφαση, η οποία έρχεται μετά από δύο κατώτερα δικαστήρια που είχαν εκδικάσει την υπόθεση και διαφώνησαν επί του θέματος. Το πρώτο αποφάνθηκε υπέρ της Birkenstock, ενώ το δεύτερο ανέτρεψε την απόφαση αυτή.
Με πληροφορίες από BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.