Κοσμος

Η Birkenstock θα μπει στο χρηματιστήριο με αποτίμηση σχεδόν 10 δισ. δολάρια

Συνεχίζεται η άνοδος της εταιρείας υποδημάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Birkenstock
Birkenstock © Unsplash

Birkenstock: Μπαίνει στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 10 δισ. δολάρια - Συνεχίζεται η άνοδος της εταιρείας υποδημάτων

Η Birkenstock, η αναγεννημένη γερμανική εταιρεία κατασκευής σανδαλιών που κάποτε αγαπήθηκε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πρόκειται να αποτιμηθεί έως και 9,2 δισ. ευρώ (9,7 δισ. δολάρια) όταν εισαχθεί στο χρηματιστήριο αυτό το μήνα.

Περίπου 32,2 εκατομμύρια κοινές μετοχές θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε μια αρχική δημόσια προσφορά. Τη Δευτέρα, η εταιρεία τιμολόγησε τις μετοχές της στα 44 με 49 δολάρια η κάθε μία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την εταιρεία να συγκεντρώσει έως και 1,58 δισ. δολάρια.

Η γερμανική μάρκα έχει γνωρίσει τεράστια αγάπη τα τελευταία δύο χρόνια και είναι η βασική επιλογή διασημοτήτων και influencers, με θαυμαστές όπως η Kendall Jenner, η Gigi Hadid και η Sienna Miller. Κάποια από τα προϊόντα της εμφανίστηκαν στην ταινία Barbie, με την Margot Robbie να φοράει ένα ζευγάρι ροζ Birkenstock. Πέρυσι ήταν ένα από τα πιο αγορασμένα είδη μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 11 Οκτωβρίου στο χρηματιστήριο

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο -που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κλάδου- σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την εταιρεία που ιδρύθηκε το 1774 για την κατασκευή ορθοπεδικών παπουτσιών. Μέχρι το 1897, ο Konrad Birkenstock είχε κατασκευάσει την πρώτη εύκαμπτη σόλα που προσαρμοζόταν στο περίγραμμα των ποδιών.

Η εταιρεία παρέμεινε στα χέρια της ιδρυτικής οικογένειας μέχρι το 2021, όταν πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων L Catterton και στο οικογενειακό ταμείο χαρτοφυλακίου του Γάλλου μεγιστάνα πολυτελείας Bernard Arnault. Αλλά τα σανδάλια, με τα φαρδιά λουράκια και τις σόλες από φελλό και λάτεξ, είχαν αρχίσει να κερδίζουν διεθνή αναγνώριση πολύ νωρίτερα.

Πότε έγινε το πρώτο... μπαμ 

Τα σανδάλια ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960 και γρήγορα υιοθετήθηκαν από τους χίπις που λάτρεψαν την άνεση που προσέφεραν και διεκδίκησαν την ωφελιμιστική τους εμφάνιση ως αντιμοδίτικο σήμα. Όταν όμως το σούπερ μόντελ Kate Moss τα φόρεσε για μια φωτογράφηση μόδας τη δεκαετία του 1990, τα σανδάλια έγιναν το βασικό υπόδημα των A-listers.

Μάρκες από τον Paco Rabanne και τον Valentino μέχρι τη Celine έχουν προσαρμόσει τις δικές τους εκδοχές των Birkenstocks, βάζοντάς τα ακόμη και στις πασαρέλες.

Κατά το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου φέτος, η Birkenstock κατέγραψε έσοδα ύψους 1,11 δισ. ευρώ (1,17 δισ. δολάρια), αυξημένα κατά 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο ήταν 129,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 20% από τα 103,3 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Ενώ άλλες εταιρείες έχουν μεταφέρει την παραγωγή σε μέρη όπου η εργασία είναι γενικά φθηνότερη, όπως η Ασία, η Birkenstock λέει ότι το 95% των προϊόντων της συναρμολογείται στη Γερμανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ