Κοσμος

Η Τοσκάνη η πρώτη περιοχή της Ιταλίας που εγκρίνει νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ειδική επιτροπή επιστημόνων θα εξετάζει τα αιτήματα των ασθενών - Οι προϋποθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Η περιφέρεια της Τοσκάνης είναι η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία ενέκρινε νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία - Ποιες κατηγορίες ασθενών αφορά
Η περιφέρεια της Τοσκάνης είναι η πρώτη περιοχή της Ιταλίας η οποία ενέκρινε νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία © Unsnplash+/Getty Images

Ιταλία: Η περιφέρεια της Τοσκάνης είναι η πρώτη περιοχή της χώρας η οποία ενέκρινε νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία - Ποιες κατηγορίες ασθενών αφορά

Η περιφέρεια της Τοσκάνης είναι η πρώτη περιοχή της Ιταλίας η οποία ενέκρινε ειδικό νόμο για τη λεγόμενη υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Η πρωτοβουλία της Τοσκάνης βασίζεται σε ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας και στην ευρεία δικαιοδοσία που παρέχεται στις περιφέρειες της χώρας, σε θέματα υγείας και περίθαλψης.

Από εδώ και στο εξής, στη συγκεκριμένη περιφέρεια με πρωτεύουσα την Φλωρεντία, μια ειδική επιτροπή επιστημόνων θα εξετάζει τα αιτήματα των ασθενών για ευθανασία, με παράλληλη γνωμοδότηση ειδικής ομάδας βιοηθικής.

Στη συνέχεια, σε περίπτωση έγκρισης της επιτροπής, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 54 ημερών, με εξεύρεση του σχετικού φαρμάκου και, ενδεχομένως, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού. Οι ασθενείς θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να αποφασίζουν τη διακοπή της διαδικασίας.

Η Ιταλία αποποινικοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2019

Το 2019, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποποινικοποίησε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Οι κύριες προϋποθέσεις είναι ότι ο ασθενής πρέπει να έχει την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις με πλήρη επίγνωση και διαύγεια, να πάσχει από «μη αναστρέψιμη ασθένεια» με «αφόρητους πόνους» και να εξαρτάται «από συνεχή υποστήριξη, ζωτικής σημασίας». Όλες αυτές οι προϋποθέσεις, πρέπει να συντρέχουν συγχρόνως.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει νόμο που να ρυθμίζει συνολικά το κρίσιμο αυτό θέμα, αλλά έως τώρα η βουλή και η γερουσία της Ρώμης δεν έχουν ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη έκκληση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.