- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εξαγοράσει το TikTok στις ΗΠΑ
Τι αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg
Ο Έλον Μασκ ετοιμάζεται να εξαγοράσει το TikTok στις ΗΠΑ - Τι αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg
Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Έλον Μασκ να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ αν η δημοφιλής πλατφόρμα απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Την περασμένη χρονιά, υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ νόμος με βάση τον οποίο ο κινεζικός κολοσσός ByteDance ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει την πλατφόρμα TikTok ως τη 19η Ιανουαρίου, ή αλλιώς η λειτουργία της θα απαγορευόταν στη χώρα όπου μετρά κάπου 170 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.
Η υπόθεση έχει φτάσει ως το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, που άκουσε τα επιχειρήματα των δυο πλευρών την Παρασκευή. Η Ουάσιγκτον ερίζει πως θέλει να αποτραπεί ο κίνδυνος κατασκοπείας και χειραγώγησης των Αμερικανών από το Πεκίνο. Η πλατφόρμα και συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων του διαδικτύου επικρίνουν τον νόμο καταγγέλλοντας πως καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.
Καθαρή πλειοψηφία των μελών του κορυφαίου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ φάνηκε να κλίνει προς την απαγόρευση.
Όμως «ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης για το TikTok στο πλαίσιο ευρείας διαδικασίας εξέτασης για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το ένα από τα οποία προβλέπει εμπλοκή του Μασκ», ανέφεραν πηγές του Bloomberg που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX, προκάλεσε γενική κατάπληξη όταν δήλωσε διατεθειμένος να αγοράσει το τότε Twitter το 2022. Έπειτα από μήνες αλλεπάλληλων ανατροπών, κατέληξε να αποκτήσει την πλατφόρμα έναντι 44 δισεκ. δολαρίων.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο την μετονόμασε κατόπιν σε X και την αξιοποίησε για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, πέρα από τις δωρεές χρημάτων που έκανε στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου.
Σύμφωνα με το σενάριο που συζητείται στην κινεζική κυβέρνηση, «το X (...) θα πάρει τον έλεγχο της TikTok US και θα διαχειρίζεται τις δυο εταιρείες μαζί», κατά τις πληροφορίες του Bloomberg.
Στο κείμενο τονίζεται πάντως πως οι συζητήσεις που γίνονται είναι ακόμη «προκαταρκτικές».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα, είχε αποπειραθεί να απαγορεύσει το TikTok στα τέλη της πρώτης θητείας του, το 2020, επίσης εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας.
Πέρα από αυτές που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα και πυραύλους, ο Έλον Μασκ είναι συνιδρυτής και ιδιοκτήτης κι άλλων επιχειρήσεων, όπως η xAI, που ειδικεύεται στη λεγόμενη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτή η τελευταία χρειάζεται βουνά φρέσκων δεδομένων και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδεώδεις για να τροφοδοτούνται τα μοντέλα της ΤΝ.
Ο επιχειρηματίες εξασφάλισε επίσης μείζονα πολιτικό ρόλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ του εμπιστεύτηκε την αποστολή να βρει τρόπο να εξοικονομήσει τεράστια ποσά περικόπτοντας ομοσπονδιακές δαπάνες και πιθανόν υπηρεσίες, καθώς και να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που και οι δυο τους θεωρούν «υπερβολικές».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.