- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπάιντεν: Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
«Έφθασε επιτέλους η ώρα να καρποφορήσει η πρότασή μας», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Μία συμφωνία για τη Γάζα είναι «πολύ κοντά», όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Μιλώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η πρόταση που παρουσίασε λεπτομερώς πριν από μήνες «έφθασε επιτέλους η ώρα να καρποφορήσει».
"We're on the brink"
— Sky News (@SkyNews) January 13, 2025
President Biden says a Gaza deal that would include a hostage release and a "surge" of aid to Palestinians is close in his final foreign policy address
Latest ➡️ https://t.co/jW8HcAwkq5
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/Yapd9538Jb
«Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής (σ.σ. για συμφωνία επί της προτάσεως), που διατυπώθηκε λεπτομερώς πριν από μήνες», ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας για την εξωτερική πολιτική, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Στη δημόσια υπηρεσία, έχω μάθει να μην τα παρατάω ποτέ, ποτέ», σημείωσε ακόμη.
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα απελευθερώσει τους ομήρους, θα σταματήσει τις μάχες, θα παρέχει ασφάλεια στο Ισραήλ και θα επιτρέψει την αύξηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Τόσοι αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τόσες κοινότητες έχουν καταστραφεί. Ο παλαιστινιακός λαός αξίζει την ειρήνη», είπε.
Ο Μπάιντεν έχει δεχθεί επικρίσεις για τα όπλα και τη διπλωματική υποστήριξη που παρείχε στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος ακολούθησε την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, με απολογισμό 1.200 νεκρούς και 251 ομήρους.
Έκτοτε, εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ενώ μεγάλο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει ισοπεδωθεί και η πλειονότητα του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.
Διαδηλωτές υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες τον Μπάιντεν έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ορισμένοι φωνάζοντας «εγκληματίας πολέμου» και πετώντας κόκκινη μπογιά.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι βοήθησε το Ισραήλ να επικρατήσει της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κινημάτων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Υπογράμμισε εξάλλου την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ στις δύο επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του.
«Σε γενικές γραμμές, το Ιράν είναι πιο αδύναμο από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε, επισημαίνοντας και την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειές μας συνέβαλαν σημαντικά», συμπλήρωσε.
Λίγες ημέρες προτού παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της υποστήριξης που παρείχε στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα.
«Σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, η Αμερική είναι ισχυρότερη, οι συμμαχίες μας είναι ισχυρότερες, οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές μας είναι πιο αδύναμοι», τόνισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άναγνωρίστηκαν αυτόν τον μήνα από τα Guinness World Records ως το γηραιότερο εν ζωή τρίο αδελφών
«Τα ζώα μας βιώνουν το ίδιο πράγμα με εμάς: υποφέρουν φρικτά από τη ζέστη»
«Θα είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νεκρός ο μηχανοδηγός - 162 οι τραυματίες
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ και είχε επίκεντρο την περιοχή Redwood Valley
Οι περισσότερες γυναίκες που προσέγγισε είτε τον αγνόησαν είτε απέρριψαν ευγενικά τις προσπάθειές του
Για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών
Πενταπλασιάστηκε η εκλογική της απήχηση από το 1995 - Κατακόρυφη άνοδος την τελευταία τριετία
Το ρεκόρ κατείχε από το 1994 μέχρι σήμερα μια δασκάλα από τη Βόρεια Ιρλανδία
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό
Ο ιδιοκτήτης του ράντσου προσφέρει αμοιβή 5.000 δολαρίων
Τα μισά θύματα είναι ανήλικοι
Μια συζήτηση με τη Ning Leng, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής McCourt του Πανεπιστημίου Georgetown
Τα δυο αδέλφια αντιμετωπίζουν πληθώρα κατηγοριών μεταξύ των οποίων και trafficking
Όσκαρ Ουάιλντ και Ντέρεκ Τζάρμαν διέκριναν έναν έντονο ερωτισμό στο βλέμμα του
Το ανθρωποειδές G1 της Unitree διαθέτει και κωδικό QR για δωρεές
Έγινε ακόμη πιο γνωστή διεθνώς εξαιτίας των περιβόητων πάρτι «bunga bunga»
Οι εικόνες που καταγράφηκαν από παρευρισκόμενους έδειξαν σκηνές χάους στον χώρο αποβίβασης
Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.