- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σουηδία αντιμέτωπη με αντιισραηλινές διαδηλώσεις ενόψει Eurovision - Αυξημένα μέτρα ασφάλειας
Επισκέπτες από 89 χώρες αναμένονται στο Μάλμο - Έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό
Eurovision 2024: Η Σουηδία, χώρα που φιλοξενεί τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού ετοιμάζεται για αντιισραηλινές διαμαρτυρίες.
Η Σουηδία έχει πει ότι σχεδιάζει να οργανώσει μια θεαματική Eurovision φέτος, με 200 εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν τον διαγωνισμό τραγουδιού, αλλά οι επισκέπτες βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένα μέτρα ασφάλειας, εν μέσω σχεδιαζόμενων διαμαρτυριών για τη συμμετοχή του Ισραήλ και το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
Eurovision: Η Σουηδία ετοιμάζεται για αντιισραηλινές διαμαρτυρίες
Ο διαγωνισμός, ο μεγαλύτερος του είδους στον κόσμο, πραγματοποιείται στο Μάλμο στις 7-11 Μαΐου και αναμένεται να συγκεντρώσει 100.000 επισκέπτες στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, που έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό.
Οι διοργανωτές σχεδιάζουν ένα ειδικό αφιέρωμα στο σουηδικό συγκρότημα ABBA, που κέρδισε τη Eurovision πριν από 50 χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έχει αντιταχθεί στις φωνές που ζητούν το Ισραήλ να εξαιρεθεί λόγω του πολέμου στη Γάζα. Η αντιπαράθεση για τη σύγκρουση έχει ήδη πλήξει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.
Στραμμένη στην εκπρόσωπο του Ισραήλ η προσοχή
Η μεγαλύτερη προσοχή αναμένεται να στραφεί στη διαγωνιζόμενη από το Ισραήλ, Έντεν Γκολάν, και το τραγούδι της «Hurricane», καθώς πολλές μεγάλες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σχεδιάζονται έξω από τον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού στο Μάλμο.
Στο Ισραήλ επετράπη να διαγωνιστεί αφού συμφώνησε να αλλάξει τους στίχους του αρχικού τραγουδιού «October Rain», που σύμφωνα με την EBU είχε αναφορά στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ.
Η EBU χαρακτηρίζει τη Eurovision μη πολιτικοποιημένη εκδήλωση και επιμένει ότι ο διαγωνισμός γίνεται μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, όχι κυβερνήσεων.
The EBU calls for all artists participating in this year’s Eurovision Song Contest to be treated respectfully and condemns all abuse and harassment.
— Eurovision Song Contest (@Eurovision) April 9, 2024
For our full statement please go to https://t.co/buR9TbBRlf pic.twitter.com/WvaQWGGnb0
Ωστόσο, το 2022 απαγόρευσε στη Ρωσία να συμμετάσχει στη Eurovision, αφού αρκετοί ευρωπαϊκοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Σουηδία φιλοξενεί τον ετήσιο διαγωνισμό για έβδομη φορά, καθώς η τραγουδίστρια Λορίν κέρδισε τον περυσινό διαγωνισμό στο Λίβερπουλ με το τραγούδι «Tattoo».
Υψηλό επίπεδο απειλής
Επισκέπτες από 89 χώρες που αναμένονται στο Μάλμο θα πρέπει να περνούν από ελέγχους ασφαλείας, όπως αυτοί που υπάρχουν στα αεροδρόμια, όταν εισέρχονται σε διάφορους χώρους στην πόλη.
«Υπάρχει υψηλό επίπεδο απειλής σε συνδυασμό με πολύ κόσμο», δήλωσε ο Περ-Έρικ Έμπεσταλ, διευθυντής ασφαλείας του Μάλμο.
Οι διοργανωτές είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι διαδηλώσεις να κλιμακωθούν σε βίαια επεισόδια, με τις αυξημένες τρομοκρατικές απειλές στη χώρα, αλλά και την ένταση με τη Ρωσία μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Στο κέντρο του Μάλμο υπάρχουν επίσημες αφίσες για τη Eurovision, αλλά και αφίσες διαμαρτυρίας με τον ίδιο σχεδιασμό, με τη λέξη Eurovision να έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «γενοκτονία» και τη φράση: «Ισραήλ έξω από τη Eurovision ή Eurovision έξω από το Μάλμο».
Ο Όρβα Καντούρα, Παλαιστίνιος που ζει στο Μάλμο και ένας από τους διοργανωτές των διαμαρτυριών, δήλωσε ότι η ισραηλινή αποστολή είναι «εδώ για να εκπροσωπήσει το Ισραήλ και τη κυβέρνησή τους, που αυτή τη στιγμή διαπράττει γενοκτονία».
Το Ισραήλ αρνείται κάθε κατηγορία περί γενοκτονίας στη Γάζα στον πόλεμό του κατά της Χαμάς.
Η αστυνομία λέει ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με την τελευταία φορά που η Σουηδία φιλοξένησε τον διαγωνισμό το 2016.
Αστυνομία του Μάλμο: «Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε»
«Η κατάσταση σε όλο τον κόσμο είναι περίπλοκη και επίσης η ασφάλεια για τη Σουηδία είναι διαφορετική», δήλωσε η Πέτρα Στένκουλα, αρχηγός της αστυνομίας στο Μάλμο. «Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε που μπορεί να συμβεί».
Η Σουηδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, δύο χρόνια αφότου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την ανάγκασε να επανεξετάσει την πολιτική της για την εθνική ασφάλεια. Η Ρωσία έχει απειλήσει να λάβει ως απάντηση «πολιτικά και στρατιωτικο-τεχνικά αντίμετρα», τα οποία δεν έχει διευκρινίσει.
Η εγκληματική δράση συμμοριών στις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένου του Μάλμο, αποτελεί επίσης πρόβλημα εδώ και χρόνια, και τροφοδοτείται από το εμπόριο ναρκωτικών.
Η Eurovision ξεκινά στις 7 Μαΐου με τον πρώτο ημιτελικό. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος ημιτελικός δύο ημέρες αργότερα και ο τελικός το Σάββατο 11 Μαΐου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.