Κοσμος

Αμετακίνητο το Ισραήλ: «Δεν θα δεχτούμε συμφωνία που θα αφήνει τη Χαμάς στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας»

Η πρόταση που απέρριψε η Χαμάς για δίμηνη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περισσότερες από 20 διεθνείς ΜΚΟ κατήγγειλαν την ανεύθυνη στάση των χωρών
© HAITHAM IMAD/ EPA

Ισραήλ: Απορρίπτει συμφωνία με Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα - Η πρόταση που απέρριψε η Χαμάς για δίμηνη εκεχειρία 

Το Ισραήλ δε θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς που αφήνει αιχμαλώτους τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας ή το ίδιο στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εϊλόν Λεβί.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αρκούμενος να πει ότι ανθρώπινες ζωές κρέμονται από μια κλωστή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cym3ex9m1p15)

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο Λεβί σημείωσε ότι οι στόχοι του πολέμου παρέμειναν αμετάβλητοι: «η καταστροφή των δυνατοτήτων της Χαμάς σε στρατιωτικό και κυβερνητικό επίπεδο στη Λωρίδα της Γάζας και η επιστροφή όλων των ομήρων. Δεν θα υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός που να αφήνει τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χαμάς στην εξουσία», είπε.

«Πέρα από αυτό, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο να πούμε», συμπλήρωσε.

Απορρίφθηκε από τη Χαμάς η πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη εκεχειρία

Χθεσινό δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Axios, ανέφερε ότι το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου, να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.Η Χαμάς ωστόσο απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη εκεχειρία όπως μετέδωσαν την Τρίτη τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ποια ήταν η πρόταση του Ισραήλ 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες Δευτέρα (22.01) ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios η πρόταση που έγινε από το Ισραήλ δεν προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον θύλακα κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατούμενων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cym3qhr3cypl)

Κατά τις ισραηλινές αρχές -που πιέζονται ολοένα περισσότερο από οικογένειες ομήρων να κλείσουν συμφωνία για την απελευθέρωσή τους-, στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται ακόμη 132 όμηροι, ωστόσο τουλάχιστον 28 θεωρείται πως είναι νεκροί.

Η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.

Θα ακολουθήσουν γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματα κάθε κρατουμένου ή κρατουμένης, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιστότοπου.

Δεν γίνεται λόγος περί τερματισμού του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, ούτε για πιο μακροπρόθεσμη πολιτική λύση, όμως προβλέπεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και η σταδιακή επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από το βόρειο τμήμα του θυλάκου για να σωθούν.

Η δημοσίευση του κειμένου αυτού από τον Axios καταγράφεται καθώς ο κυριότερος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ Μακγκέρκ, αναμένεται εντός της εβδομάδας στο Κάιρο και στη Ντόχα.

Την Κυριακή, η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι μέσα σε περίοδο 90 ημερών, με αντάλλαγμα κυρίως την απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Jerusalem Post: Η επιστροφή των ομήρων και η καταστροφή της Χαμάς

Το editorial της ισραηλινής Jerusalem Post ανέφερε σήμερα (23.01) ότι «καθώς ο πόλεμος στη Γάζα διανύει τον τρίτο του μήνα, οι διαφωνίες σχετικά με την κατεύθυνση, τους στόχους, ακόμη και το μέτρο της επιτυχίας του τίθενται όλο και συχνότερα υπό αμφισβήτηση».

Ο συντάκτης του editorial επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Ισραηλινοί μπορεί να περιπλανιόμαστε στην έρημο εδώ και 40 χρόνια. Παρόλα αυτά, είμαστε ανυπόμονοι άνθρωποι, ειδικά όταν διακυβεύονται οι ζωές περισσότερων από 130 ομήρων, καθώς και η ευημερία χιλιάδων στρατιωτών που μάχονται αυτή τη στιγμή μέσα από τις σήραγγες και τα κτίρια της νότιας Γάζας».

»Η στόχευση είναι διπλή: αφενός η εξάλειψη της παρουσίας και της ηγεσίας των τρομοκρατών, αφετέρου ο εντοπισμός των ομήρων. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η πιθανότητα επίτευξης και των δύο αυτών στόχων είναι μικρή»

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post μέσα σε τρεις μήνες, το Ισραήλ έχει εξουδετερώσει περίπου το ένα τρίτο της Χαμάς. Από την αρχή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκούσε έξι ημέρες ή ακόμη και τρεις εβδομάδες. Αναφέρθηκε σε ένα χρόνο στο πλαίσιο της επίπονης διαδικασίας διάλυσης των σηράγγων στη Γάζα και της αναζήτησης των τρομοκρατών και των ομήρων από πόρτα σε πόρτα.

«Αυτή είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί σκληρή. Ο Νετανιάχου το έκανε αυτό την Κυριακή, όταν απέρριψε ένα σχέδιο να τερματιστεί ο πόλεμος, να αποχωρήσει από τη Γάζα, να αφήσει τη Χαμάς να ελέγχει τον θύλακα, να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και σε αντάλλαγμα να λάβει τους υπόλοιπους ομήρους», υπογραμμίζει η Jerusalem Post.

Με πληροφορίες από Reuters, Jerusalem Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ