Κοσμος

Γκάφες και ατάκες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που έμειναν στην ιστορία

«Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής - Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
© EPA / FABIO FRUSTACI

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Γκάφες και ατάκες του «Καβαλιέρε» που έμειναν στην ιστορία - «Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής - Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν»

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας και δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε σήμερα στα 86 χρόνια του, είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ που κάποιες φορές τον έβαζε σε μπελάδες.

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες γκάφες και ατάκες του:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022: Ο Μπερλουσκόνι λέει στους παίκτες της ποδοσφαιρικής του ομάδας, της Monza, ότι θα τους φέρει «ένα λεωφορείο γεμάτο πόρνες στα αποδυτήρια», αν καταφέρουν να κερδίσουν μια αντίπαλη ομάδα της Serie A.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022: Παρά την οργή που επικρατούσε στη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπερλουσκόνι παρέμεινε ακλόνητος δηλώνοντας για τον παλιόφιλό του Βλαντίμιρ Πούτιν: «Ο Πούτιν μου έστειλε για τα γενέθλιά μου 20 μπουκάλια βότκα και ένα πολυ γλυκό γράμμα. Απάντησα στέλνοντάς του μπουκάλια Lambrusco και ένα εξίσου γλυκό γράμμα».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010: «Όπως πάντα εργάζομαι ασταμάτητα και, αν κάποια στιγμή τύχει να κοιτάξω κανένα όμορφο κορίτσι στο πρόσωπο, είναι καλύτερο να σου αρέσουν τα όμορφα κορίτσια από το να είσαι ομοφυλόφιλος», λέει στη διάρκεια επίδειξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Μιλάνο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010: Ο Μπερλουσκόνι δέχεται την οργή της επίσημης εφημερίδας του Βατικανού όταν λέει ένα ανέκδοτο για έναν εβραίο που χρεώνει άλλους εβραίους για να τους κρύβει στο υπόγειό του από τους Ναζί χωρίς να τους αποκαλύπτει ότι τελείωσε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009: Στη διάρκεια επίσκεψής του στους επιζήσαντες ενός σεισμού στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, οι οποίοι έμεναν προσωρινά σε σκηνές, ο Μπερλουσκόνι λέει: «Θα πρέπει να το δούνε σαν να κάνουν κάμπινγκ το σαββατοκύριακο».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008: Ο Μπερλουσκόνι χαιρετίζει την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ενός «γοητευτικού, νεαρού και μαυρισμένου από τον ήλιο άνδρα» --του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006: «Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής. Είμαι ένα υπομονετικό θύμα, ανέχομαι τους πάντες, θυσιάζομαι για όλους», λέει ο Μπερλουσκόνι στους υποστηρικτές του, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2005: Ο Μπερλουσκόνι λέει ότι χρησιμοποίησε τη γοητεία του για να πείσει την πρόεδρο της Φινλανδίας, την Τάρια Χάλονεν, να μη διεκδικήσει πλέον η χώρα της την φιλοξενία της νέας Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων. «Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω όλα τα κόλπα μου του πλέιμποϊ, παρότι δεν τα είχα χρησιμοποιήσει για καιρό», δηλώνει προκαλώντας την διαμαρτυρία του φινλανδού πρεσβευτή.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004: «Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν. Ο Μουσολίνι έστελνε τον κόσμο διακοπές στην (εσωτερική) εξορία», δηλώνει ο Μπερλουσκόνι στο βρετανικό περιοδικό Spectator απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν θεωρεί ότι ο δικτάτορας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν "άκακος".

ΙΟΥΛΙΟΣ 2003: «Κύριε Σουλτς, γνωρίζω ότι στην Ιταλία υπάρχει κάποιος παραγωγός που γυρίζει μια ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα ήθελα να σας προτείνω για τον ρόλο του Kapo. Θα σας ταίριαζε απόλυτα», λέει στον γερμανό βουλευτή Μάρτιν Σουλτς που τον διέκοπτε στο ντεμπούτο του στο ευρωκοινοβούλιο. (Σ.τ.Σ: Οι Kapo ήταν έγκλειστοι των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στους οποίους είχαν δοθεί προνόμια για να επιβλέπουν τις ομάδες εργασίας των άλλων κρατουμένων).

ΙΟΥΝΙΟΣ 2003: «Ένας πολίτης είναι ίσος με έναν άλλον (στα μάτια του νόμου), αλλά αυτός εδώ ίσως είναι κατά τι πιο ίσος από τους άλλους δεδομένου ότι 50% των Ιταλών του ανέθεσαν την ευθύνη για κυβερνήσει τη χώρα», λέει ο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στον εαυτό του στη διάρκεια εμφάνισής του σε δίκη κατηγορούμενος για διαφθορά, στο Μιλάνο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002: Στη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας σε ανεπίσημη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Ισπανία, ο Μπερλουσκόνι έκανε «κερατάκια» (την κίνηση που κάνει κάποιος για τον απατημένο σύζυγο) στον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Γιόσεπ Πικέ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2001: Ο Μπερλουσκόνι προκαλεί την οργή του μουσουλμανικού κόσμου όταν λέει ότι η Δύση «θα πρέπει να έχει συναίσθηση της ανωτερότητας του πολιτισμού μας». Σχολιάζει ότι, ενώ η Δύση διαθέτει αξιακό σύστημα «το οποίο έχει χαρίσει στους ανθρώπους ευρεία ευημερία στις χώρες που το υιοθετούν και εγγυάται τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκεία ... αυτός ο σεβασμός σίγουρα δεν υπάρχει στις ισλαμικές χώρες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ