Κοσμος

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σε ηλικία 86 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Στην εντατική με καρδιολογικό πρόβλημα
© EPA/Matteo Corner

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Σε ηλικία 86 ετών - Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μιλάνου

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ηλικία 86 ετών. Ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας είχε βρεθεί προ δύο ημερών ξανά στο νοσοκομείο σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑNSA.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, επέστρεψε την Παρασκευή (9/6) στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, από το οποίο έφυγε μετά από 45 ημέρες στις 19 Μαΐου, αφού υποβλήθηκε σε θεραπεία για πνευμονική λοίμωξη που συνδέεται με χρόνια λευχαιμία.

Νωρίτερα, όλα τα παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκτός από τον μικρότερο Λουίτζι, έφτασαν στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, όπου ο ηγέτης της Forza Italia είχε εισαχθεί ξανά την Παρασκευή.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν Ιταλός μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός, που υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008-2011. Ήταν ακόμη Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 όπου και παραιτήθηκε προκειμένου να είναι μέλος Γερουσίας της Ιταλίας θέση στην οποία είχε υπηρετήσει ξανά, το 2013.

Υπηρέτησε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2013, και ως μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Ήταν κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Ποιος ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο, γόνος αστικής οικογένειας, γιος διευθυντή τραπέζης. Σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από τη ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου. Στη 10ετία του '70 επιχείρησε τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς. Μέσα σε 15 χρόνια (1986) έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος γίνεται ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Στη συνέχεια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκτησε τον μεγαλύτερο εκδοτικό ιταλικό οίκο, τον γνωστό Μονταντόρι, και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την Ιλ Τζιορνάλε, ενώ ακόμη άλλες 150 περίπου εταιρείες περιέχονται κάτω από τον έλεγχο της «Fininvest», της μητρικής εταιρείας του οικονομικού κολοσσού του. Παρά ταύτα, μια ακολουθία από χρέη και δικαστικές έρευνες για φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, λογιστικές απάτες μέχρι και για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία είχαν κυριολεκτικά αποτελέσει ένα κλοιό γύρω από τον Ιταλό μεγιστάνα. Αντίθετα όμως από κάθε πρόβλεψη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχώρησε στην ίδρυση του πολιτικού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και κατέβηκε στην πολιτική αρένα σε συνεργασία με την Εθνική Συμμαχία και την, γνωστή από τις αποσχιστικές τάσεις της, Λέγκα του Βορρά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ