Κοσμος

Παγκόσμια Τράπεζα: Καταγγελία για ειδική μεταχείριση στον γιο αξιωματούχου του Τραμπ

Τι αποκαλύπτει ηχογράφηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Τράπεζα: Καταγγελία για ειδική μεταχείριση στον γιο αξιωματούχου του Τραμπ
© EPA/POOL

Παγκόσμια Τράπεζα: Το προσωπικό της κλήθηκε να παρέχει ειδική μεταχείριση στον γιο αξιωματούχου του Τραμπ και μετέπειτα πρόεδρο

Μία ηχηγράφηση που διέρρευσε έχει προκαλέσει προβλήματα στην Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το προσωπικό της κλήθηκε να παρέχει προνομιακή μεταχείριση στον γιο ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ. Κι αυτό για να μπορέσει η Παγκόσμια Τράπεζα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την ηχογράφηση, σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το 2018, ζητήθηκε από στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ανώτερο διευθυντή αυτής, ευνοϊκή μεταχείριση στον γιο του Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά εκείνη την περίοδο υπηρετούσε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διάβρωσης της εμπιστοσύνης του κοινού στους πολιτικούς θεσμούς μέσω της προώθησης της χρηστής διακυβέρνησης.

Στο προσωπικό προφανώς είπαν ότι ο Ρόμπερτ ήταν ο γιος του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος είχε διαδραματίσει «ευεργετικό» ρόλο βοηθώντας την Παγκόσμια Τράπεζα να εξασφαλίσει μια έγκριση για την ένεση κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γιος του Ντέιβιντ, Ρόμπερτ, εντάχθηκε στο τμήμα IFC της τράπεζας τον Ιούλιο του 2018 ως ερευνητής. Ο τότε 22χρονος είχε πρόσφατα ολοκληρώσει το πτυχίο του στα οικονομικά, μετά από μια σειρά καλοκαιρινών πρακτικών σε εταιρείες. Ο ίδιος παραιτήθηκε στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2019 αφού ο πατέρας του διορίστηκε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, λόγω εσωτερικών κανόνων που δεν επιτρέπουν στα μέλη της οικογένειας να εργάζονται στον ίδιο οργανισμό.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι κανόνες προσωπικού αποτρέπουν τον νεποτισμό και τις συγκρούσεις συμφερόντων και ότι η παραίτηση του Ρόμπερτ έδειξε ότι αυτοί οι κανόνες ήταν αποτελεσματικοί.

Αφού ο πατέρας του έγινε πρόεδρος, η ένωση προσωπικού της τράπεζας ρωτήθηκε για το πώς ο Ρόμπερτ είχε αρχικά διοριστεί, αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία καταχρηστικότητα, είπε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Κανείς στο IFC ή στην Παγκόσμια Τράπεζα δεν δέχθηκε πίεση ή επιρροή στη διαδικασία προσλήψεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το IFC διεξήγαγε μια ανοιχτή και δίκαιη διαδικασία πρόσληψης για το ρόλο του αναλυτή έρευνας και ακολούθησε τις τυπικές πρακτικές προσλήψεών του. Τα κριτήρια για τον ρόλο δεν άλλαξαν ή μειώθηκαν για να εξυπηρετήσουν κανέναν υποψήφιο και σε κανέναν δεν δόθηκε προνομιακή μεταχείριση ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε οικογενειακής σχέσης.

Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της ηχογράφησης, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν «ψευδές και παράλογο» να θεωρεί κανείς ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης υπόθεσης και της χρηματοδότησης της τράπεζας. 

Ερωτηματικά για τη θητεία του Ντέιβιντ Μάλπας στην Παγκόσμια Τράπεζα

Παράλληλα, εγείρονται περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη θητεία του Ντέιβιντ Μάλπας ως προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο οικονομολόγος ανακοίνωσε την πρόωρη παραίτησή του τον Φεβρουάριο, μήνες αφότου απέτυχε να πει εάν αποδέχεται ότι τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν την κλιματική κρίση.

Ο Μάλπας διετέλεσε, το 2018, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για διεθνείς υποθέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ και ήταν ένθερμος επικριτής πολυμερών θεσμών, σε μια εποχή που η Παγκόσμια Τράπεζα ζητούσε έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για σημαντική αύξηση στα διαθέσιμα κεφάλαια διαθέσιμα για δανεισμό σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της διοίκησης για την αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές, αλλά σε δημόσια σχόλια εκείνη την εποχή είχε καταστήσει σαφές ότι ήταν δύσπιστος ως προς την έγκριση ενίσχυσης της χρηματοδότησης χωρίς σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού.

Παράλληλα, σημειώνετια ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και κατέχει την προεδρική της θέση, ενώ ο ρόλος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη διασφάλιση της αύξησης κεφαλαίου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναφέρθηκε στην ηχογράφηση που διέρρευσε.

Σημειώνεται ότι και ο Ντέιβιντ Μάλπας αλλά και ο Ρόμπερτ Μάλπας αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σε προσπάθεια του Guardian να επικοινωνήσει μαζί τους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ