Κοσμος

Τα 4 «κλειδιά» της υπόθεσης Τραμπ

«Αστακός» το δικαστήριο όπου θα εμφανιστεί ο πρώην πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ σε τοίχο με άλλα εκθέματα
© Kena Betancur/Getty Images

Ντόναλντ Τραμπ: Σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου - Οι κατηγορίες για την υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς» και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας

«Αστακός» θα είναι σήμερα (4.4) η αίθουσα του δικαστηρίου στο Μανχάταν, όπου θα προσέλθει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς».

Η υπόθεση, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του συνόλου του Τύπου διεθνώς, βρίσκει την αστυνομία σε επιφυλακή για να αποτρέψει τυχόν επεισόδια από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά παρακάτω τα 4 «κλειδιά» της υπόθεσης για την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει αθώος. 

Κλειδί 1ο: Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει πραγματικά ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, διερεύνησε την καταγγελία που αφορά τη Στόρμι Ντάνιελς. Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ είχε διαρρεύσει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε 130.000 ευρώ προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της και να μην αποκαλύψει σε κανέναν την ερωτική σχέση τους. Σύμφωνα με το BBC, αυτό δεν είναι παράνομο. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ότι έδωσε τα χρήματα στον πρώην δικηγόρο του, όμως, δικαιολόγησε την τραπεζική κίνηση ως «νομικά έξοδα», γεγονός που έκανε τους εισαγγελείς να θεωρήσουν ότι παραποιεί τα επαγγελματικά του αρχεία, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη. Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζο Τακοπίνα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η υπόθεση εναντίον του Τραμπ θα μπορούσε να περιλαμβάνει 30 ξεχωριστές κατηγορίες - πιθανώς επειδή κάθε επιταγή που έγραψε ο Τραμπ στον Κοέν θα μετρά ξεχωριστά. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία που αποδίδεται στον Ντόναλντ Τραμπ και αναμένεται σήμερα να υπάρξει σχετική απόφαση. 

Κλειδί 2ο: Με ποιο κακούργημα έρχεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη, η απάτη μπορεί να είναι κακούργημα εάν το ψέμα έγινε με σκοπό την απόκρυψη ή τη διάπραξη άλλου εγκλήματος. Πηγές κοντά στην υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πως πιστεύουν ότι τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες εναντίον του Τραμπ θα μπορούσε να είναι κακούργημα. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας τους. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να κρύψει τις πληρωμές του στη Στόρμι Ντάνιελς, επειδή δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να μάθουν ότι είχαν σχέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληρωμές φέρεται να έγιναν τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2016. Οι περισσότερες υποθέσεις απάτης επισύρουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση, αν και είναι σύνηθες να επιβάλλονται ποινές με αναστολή ή πρόστιμο.

Κλειδί 3ο: Υπάρχει συσχέτιση με άλλη υπόθεση «εξαγοράς»;

Παράλληλα με τις έρευνες για τη Στόρμι Ντάνιελς, οι εισαγγελείς έχουν λάβει την κατάθεση μάρτυρα σχετικά με πληρωμή 150.000 δολαρίων στην Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, πρώην Playmate of the Year από το περιοδικό Playboy, η οποία ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον κ. Τραμπ το 2006. Τα χρήματα καταβλήθηκαν από το National Enquirer, ένα ταμπλόιντ περιοδικό, προκειμένου να μην δημοσιευτεί η ιστορία της από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Κλειδί 4ο: Πόσο πιθανή είναι η καταδίκη για κακούργημα - Πού θα βασιστεί ο εισαγγελέας του Μανχάταν

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν διώκει τακτικά άτομα για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων, αλλά η καταδίκη για κακούργημα θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη, δήλωσε ο Norm Eisen, ειδικός σε θέματα δικαίου, ηθικής και καταπολέμησης της διαφθοράς στο Brookings Institution. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν καλείται να αποδείξει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε ότι παραβίαζε τον νόμο και ότι παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία με στόχο να βοηθήσει την προεδρική του εκστρατεία. Μάλιστα, ο εισαγγελέας Μπραγκ θα μπορούσε να επικαλεστεί συγκεκριμένο εκλογικό νόμο της Νέας Υόρκης που απαγορεύει στους υποψηφίους να καταφεύγουν «σε παράνομα μέσα» για να προωθήσουν εκστρατεία τους. Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι η καταβολή χρημάτων στη Στόρμι Ντάνιελς έγινε για να προστατεύσει την οικογένειά του από ψευδείς ισχυρισμούς, που δεν είχαν σχέση με την εκστρατεία του. 

«Έπρεπε να πληρώσει χρήματα γιατί επρόκειτο να υπάρξει ένας ισχυρισμός που θα ήταν δημόσια ντροπιαστικός γι 'αυτόν», είπε ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ. 

Περιορισμός στην πρόσβαση δημοσιογράφων στο δικαστήριο

Οι αρχές έκαναν γνωστό ότι δεν θα επιτρέπονται οι τηλεοπτικές κάμερες, ενώ περιορισμένη θα είναι και η πρόσβαση των δημοσιογράφων. 

Συγκεκριμένα, στην αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε πέντε φωτογράφους, αλλά οι τηλεοπτικές κάμερες θα πρέπει να μείνουν εκτός, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία δεν θα μπορούν να έχουν μαζί τους ούτε καν φορητό υπολογιστή, αποφάσισε αργά χθες, Δευτέρα, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν. «Ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία ή πρώην προέδρου», ανέφερε στην απόφασή του, σημειώνοντας ότι η διαδικασία έχει προκαλέσει «το πρωτοφανές ενδιαφέρον του κοινού και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης».

Δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως η New York Daily News, είχαν ζητήσει από τον Μέρτσαν να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να έχουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν δεν εξέφρασε άποψη σχετικά, όμως οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν από τον δικαστή να αρνηθεί το αίτημα των δημοσιογραφικών ομίλων επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί «μια ατμόσφαιρα που θα μοιάζει με τσίρκο». Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια και τόνισαν ότι ο πρώην πρόεδρος ανησυχεί ότι «η αυξημένη παρουσία του Τύπου θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα τη μεροληψία».

Στη Νέα Υόρκη ο Ντόναλντ Τραμπ - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και χιλιάδες αστυνομικοί σε επιφυλακή

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έφθασε χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ενόψει της σημερινής εμφάνισής του ενώπιον δικαστηρίου, όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο 76χρονος Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει ξεκινήσει ήδη την εκστρατεία του για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι «αθώος» και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social έγραψε ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να κάνει «ξανά μεγάλη την Αμερική», υπογραμμίζοντας ότι έχει πέσει θύμα «κυνηγιού μαγισσών» σε μια περίοδο που η χώρα του «οδεύει προς την κόλαση».

Το Boeing 757 του Τραμπ - στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και με το επώνυμό του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα - προσγειώθηκε στις 15:25 (τοπική ώρα, 22:25 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης ύστερα από πτήση 3,5 ωρών από τη Φλόριντα. Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Πύργο Τραμπ, όπου κατέλυσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι δρακόντεια. Περίπου 55.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από δικαστήριο του Μανχάταν ενόψει της σημερινής εμφάνισης του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα (21:15 ώρα Ελλάδος).

Trump arrives in NYC alongside family ahead of arraignment

Σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων του, τον Τζο Τακόπινα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα υποχρεωθεί να φορέσει χειροπέδες. Ωστόσο, δεν θα αποφύγει τη δυσάρεστη για εκείνον διαδικασία της επιβεβαίωσης των στοιχείων ταυτότητας, της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και της φωτογράφισής του ως κατηγορούμενου. Ενώπιον του δικαστή, ο Τραμπ «θα δηλώσει αθώος», γιατί «δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα», σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Ακολούθως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενδεχομένως υπό όρους, εν αναμονή της δίκης του.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος του στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκεπτόταν ένα εργοστάσιο στη Μινεσότα, για να επαινέσει την οικονομική πολιτική του και να υποσχεθεί «καλύτερες μέρες» στους εργαζόμενους, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη νομική διαδικασία που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του.

Trump arrives in New York for his arraignment

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ