Κοσμος

Ουκρανία: «Another brick in the wall» της ρωσικής προπαγάνδας ο Ρότζερ Γουότερς

«Ξέπλυμα» της εισβολής χαρακτηρίζουν την ομιλία του στον ΟΗΕ οι διπλωμάτες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία για την ομιλία του Ρότζερ Γουότερς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Ένα ακόμη τούβλο στον τοίχο» της προπαγάνδας της Μόσχας.
Ο Ρότζερ Γουότερς μίλησε μέσω σύνδεσης βίντεο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία © EPA/Justin Lane

Ουκρανία για την ομιλία του Ρότζερ Γουότερς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Ένα ακόμη τούβλο στον τοίχο» της προπαγάνδας της Μόσχας.

Ο βετεράνος ρόκερ των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από πρόσκληση της Ρωσίας και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Σε μια σαφή αναφορά ωστόσο στο διάσημο άλμπουμ του βρετανικού σχήματος «The Wall» από το 1979, ο Ουκρανός πρέσβης κατήγγειλε τον Γουότερς ως «ένα ακόμη τούβλο στον τοίχο» της προπαγάνδας της Μόσχας.

Ο Ρότζερ Γουότερς μίλησε μέσω σύνδεσης βίντεο, ντυμένος με ανοιχτό καφέ τουίντ σακάκι, εμφανιζόμενος σε οθόνη ενώπιον των 15 εθνών στο συμβούλιο που συγκλήθηκε την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο 79χρονος συνιδρυτής των Pink Floyd είχε προσκληθεί να μιλήσει από τη ρωσική αντιπροσωπεία, αλλά ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπούσε «περίπου 4 δισεκατομμύρια αδέρφια και αδελφές», την πλειοψηφία της ανθρωπότητας.

Ο Γουότερς έχει ένα κτήμα αξίας 62 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονγκ Άιλαντ, περίπου 150 χιλιόμετρα από την έδρα του ΟΗΕ, αλλά την Τετάρτη, μιλούσε από την Ελβετία, κάτω από μια οροφή με ξύλινα δοκάρια, με ένα χιονισμένο βουνό ορατό από το παράθυρο πίσω του.

Η πολυσυζητημένη στάση του Ρότζερ Γουότερς προς τη Ρωσία του Πούτιν

Η πρόσκληση της ρωσικής αντιπροσωπείας ακολούθησε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Γουότερς στην εφημερίδα Berliner Zeitung, στην οποία ήταν ιδιαίτερα φιλοφρονητικός προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε, σύμφωνα με μετάφραση στον ιστότοπό του, «κυβερνά προσεκτικά, λαμβάνοντας αποφάσεις βάσει συναίνεσης στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε εκείνη τη συνέντευξη της 4ης Φεβρουαρίου, ο Γουότερς θεώρησε τη Δύση και την Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, ο Γουότερς δεν έμεινε στην ίδια γραμμή στις δηλώσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατηγορώντας τη Ρωσία και τη Δύση για τον πόλεμο.

«Η εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία ήταν παράνομη. Την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», είπε. «Επίσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν απρόκλητη, επομένως καταδικάζω τους προβοκάτορες με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, προσπέρασε την αναφορά του Γουότερς στην παρανομία της εισβολής. Σε παρατηρήσεις που προφανώς προετοιμάστηκαν πριν μιλήσει ο Γουότερς, ο διπλωμάτης τον επαίνεσε για «μια πολύ ακριβή ανάλυση των γεγονότων». Τον αποκάλεσε επίσης «έναν από τους πιο εξέχοντες ακτιβιστές του σύγχρονου αντιπολεμικού κινήματος».

Ουκρανός πρεσβευτής για Ρότζερ Γουότερς: Τούβλο στον τοίχο της ρωσικής παραπληροφόρησης

Ο Ουκρανός πρεσβευτής, Σεργκέι Κισλίτσγια, ήταν ο τελευταίος που μίλησε και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αντλήσει από το μουσικό παρελθόν των Pink Floyd - και ειδικότερα τη χρήση των αιωρούμενων γουρουνιών στις συναυλίες τους - για να κριτικάρει τον Γουότερς.

Ο Κισλίτσγια σημείωσε ότι οι Pink Floyd είχαν απαγορευτεί από τη Σοβιετική Ένωση επειδή διαμαρτυρόταν κατά της εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979.

«Είναι ειρωνικό, αν όχι υποκριτικό, το ότι ο κ. Γουότερς επιχειρεί τώρα να “ξεπλύνει” μια άλλη εισβολή», είπε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

«Πόσο λυπηρό για τους πρώην θαυμαστές του να τον βλέπουν να αποδέχεται τον ρόλο ενός άλλου τούβλου στον τοίχο – του τοίχου της ρωσικής παραπληροφόρησης και προπαγάνδας».

«Συνεχίστε να παίζετε την κιθάρα σας, κύριε Γουότερς», κατέληξε ο πρέσβης. «Σας ταιριάζει περισσότερο από το να δίνετε διαλέξεις στο συμβούλιο ασφαλείας για το πώς να κάνει τη δουλειά του. Όχι ιπτάμενα γουρούνια εδώ, παρακαλώ».

 (Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ