- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μήνυμα Στόλτενμπεργκ σε Ερντογάν: Σταμάτα να εμποδίζεις την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται ο τουρκικός εκβιασμός στη Στοκχόλμη - Τα ανταλλάγματα που απαιτεί η Άγκυρα
Στόλτενμπεργκ για Σουηδία στο ΝΑΤΟ - Το μήνυμα στον Ερντογάν και την Τουρκία που εμποδίζει τη διαδικασία ένταξης
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τη στάση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε νωρίτερα πως θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με αφορμή τη βεβήλωση του Κορανίου από εξτρεμιστή σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι πολύτιμο αγαθό στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ».
Και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο οι ανάρμοστες πράξεις δεν θεωρούνται αυτομάτως παράνομες».
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σουηδοδανός ακροδεξιός Ράσμους Πάλουνταν έκαψε αντίτυπο του Κορανίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Στοκχόλμη, διαμαρτυρόμενος για τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε (αυτήν τη διαμαρτυρία) με πολύ ξεκάθαρους όρους» υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξή του στην Die Welt.
Ο Ερντογάν εκβιάζει τη Σουηδία
Νωρίτερα, χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Στοκχόλμη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Άγκυρας ύστερα από αυτό το επεισόδιο.
Από τη μεριά του ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως είναι «απολύτως αντίθετος σε τέτοιου είδους προσβολές» και κατά συνέπεια «σε αυτήν τη συμπεριφορά που είδαμε στους δρόμους της Στοκχόλμης».
Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση προσώπων που οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για «τρομοκρατία» ή συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν το 2016.
Παρ' όλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία ήταν αρκετά συνεργάσιμη στις διαβουλεύσεις για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν πρέπει να ναυαγήσει στην τελική ευθεία. «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και φυσικά με τη σύμμαχό μας Τουρκία», συμπλήρωσε.
Και επεσήμανε ότι 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Ζητώ από τους υπόλοιπους συμμάχους -την Ουγγαρία και την Τουρκία- να επισπεύσουν τις διαδικασίες στα Κοινοβούλιά τους» κατέληξε ο Στόλτενμπερκ.
Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις απειλές που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον Στοκχόλμης και Ελσίνκι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.