Κοσμος

Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δηλώνει ο Ερντογάν

Λίγες μέρες μετά το περιστατικό με το κρεμασμένο ομοίωμα του και το κοράνι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η HRW κατακεραυνώνει την Τουρκία του Ερντογάν
© EPA/ HOW HWEE YOUNG

Ερντογάν: Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έντονα σε μια διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι.

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» αναφερόμενος στη Σουηδία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία το Σάββατο, ο Σουηδοδανός εξτρεμιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs, Ράσμους Παλουντάν, όπως είχε προαναγγείλει, έκαψε αντίγραφο του Κορανίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες. «Η Σουηδία έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράστηκαν», δήλωσε ο Μπίλστρομ σε μήνυμά του στο Twitter.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδήλωση κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Η σουηδική αστυνομία είχε εκτιμήσει την Παρασκευή ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και στην έκφραση στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάφαν Χέρστρομ, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.

Ερντογάν: Προ ημέρων έθετε όρους σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η επικύρωση της ένταξής τους χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 30 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξή τους.

Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία θα πρέπει να λάβει μια σαφέστερη στάση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη ένδειξη επιστροφής της Άγκυρας στη σκληρή γραμμή που τηρεί προκειμένου να άρει τα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ