- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δηλώνει ο Ερντογάν
Λίγες μέρες μετά το περιστατικό με το κρεμασμένο ομοίωμα του και το κοράνι
Ερντογάν: Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έντονα σε μια διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι.
«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» αναφερόμενος στη Σουηδία.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία το Σάββατο, ο Σουηδοδανός εξτρεμιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs, Ράσμους Παλουντάν, όπως είχε προαναγγείλει, έκαψε αντίγραφο του Κορανίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες. «Η Σουηδία έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράστηκαν», δήλωσε ο Μπίλστρομ σε μήνυμά του στο Twitter.
Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδήλωση κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.
Η σουηδική αστυνομία είχε εκτιμήσει την Παρασκευή ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και στην έκφραση στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.
Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάφαν Χέρστρομ, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.
Ερντογάν: Προ ημέρων έθετε όρους σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η επικύρωση της ένταξής τους χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 30 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξή τους.
Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία θα πρέπει να λάβει μια σαφέστερη στάση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη ένδειξη επιστροφής της Άγκυρας στη σκληρή γραμμή που τηρεί προκειμένου να άρει τα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.